Rajska ptica – Cvijet neobičnog izgleda

Rajska ptica Foto: AgroSavjet/Rajska ptica

Strelicija je poznata, a neobično lijepa egzotična biljka koju još zovemo i rajska ptica, uzgaja se jako često za rezano cvijeće. Ona u velikim količinama raste u Kaplandu i Kanarskim otocima.

Naravno ukoliko ovu biljku želimo uzgajati kao sobno cvijeće, moramo joj osigurati potrebno mjesto i odgovarajuće stajalište. Najprikladnija je staklena veranda ili mali staklenik.

U uzgojnoj vrtlariji, gdje se strelicije uzgajaju u gredicama, mora se odabrani primjerak posaditi u dosta veliki cvjetnjak. U tu svrhu se upotrebljava obična zemlja za cvijeće, kojoj treba dodati nešto gline i odležanog stajskog gnoja. Budući da biljka troši mnogo hraniva, treba je jednom nedjeljno nadohranjivati otopinom cvjetnog gnojiva.

Zahtjevi za toplinom nisu jako veliki. Bolje uspijeva u umjereno grijanoj prostoriji nego u toploj sobi. Već prema mjestu držanja i njezi, biljka može cvasti tokom većeg dijela godine. Međutim, ne može se stalno uzgajati u cvjetnjaku, ma kako velik on bio. Treba je s vremenom presaditi u drvenu bačvicu. To treba jako oprezno obaviti, jer je korijenje vrlo osjetljivo na oštećenje.

Streliciji se mora se osigurati dobro oticanje vode i zato valja staviti na dno sloj krhotina, kako bi voda lakše mogla oticati iz cvijetnjaka.

Napomena : biljku treba štititi od direktnog sunca.

Izvor: cvijet.info

PROČITAJTE:

MAGNOLIJA – Drvo raskošnog cvijeta koje će vašem dvorištu dati kraljevski izgled

Kada se sadi BOŽUR – Uživajte u raskošnom cvijetu i mirisu

Filodendron sa zeleno-roze listovima – Cvijet koji će vas osvojiti

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});