Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNeuništiv cvijet koji uspijeva i na suncu i u hladu: Jednom ga...

Neuništiv cvijet koji uspijeva i na suncu i u hladu: Jednom ga zasadite, sam se razmnožava, traje vječno!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Možete slobodno da ga zaboravite – ovaj cvijet se praktično brine sam o sebi

Dikino oko (Coreopsis) važi za neuništivu perenu prelijepih žutih cvjetova koja uljepšava vrtove od maja do septembra.

Dikino oko može da poraste skoro do metra, pa je odličan izbor za oivičavanje staze ili da popuni neki ružan dio bašte. Kada se posije može da vrlo brzo da pokrije veliku površinu vrta. Odličan je za društvo i fantastično se kombinuje sa svim ostalim cvećem.

Gotovo da mu ništa ne smeta, a nije izbirljiv ni prilikom sađenja. Međutim, neuporedivo više cvjetova daće ukoliko se posadina sunčanom mjestuMože da raste i u sjenci, ali ne tako bujno.

Nezaobilazan je deo vintidž vrtova.

Kada se posije – možete ga slobodno zaboraviti. Obično ga biraju baštovani koji vole divlji izgled vrta, ali je nezaobilazan izbor i vintidž vrta, jer stvara bajkovit utisak uz drvenu klupu.

Iako se najčešće može vidjeti sa žutim laticama postoje i druge nijanse, a posebno je popualrano dikino oko sa duplim cvjetovima.

Jesen je idealan period za sadnju, kao i kod svih ostalih perena. Mogu da narastu do 90 cmpa je najbolje saditi ih uz ivice i tako da ne zaklanjaju sunce drugom cvijeću.

Izvor: still

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI