Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako sakupljati i čuvati sjemenke od baštenskih biljaka

Kako sakupljati i čuvati sjemenke od baštenskih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​Povećanje cvjetova i biljaka u vašoj bašti iz sopstvenog bogatstva je jedan od najekonomičnijih načina da povećate zalihu biljaka.

Do kraja ljeta u jesen, mnoge glavice sjemena će biti spremne za sakupljanje, a uzgajanje biljaka iz sjemena sakupljenog iz sopstvene bašte jedan je od aspekata baštovanstva koji najviše vrijedi, kao i održiva ideja bašte.

Uz cvijeće, možete pokušati da sakupite sjeme i bobice sa drveća, žbunja, povrća i bilja u različito doba godine. Razmjena sjemena sa prijateljima i komšijama je divan način da podijelite biljke i cvijeće i ispunite svoje bašte bojama.

Razmnožavanje biljaka iz sjemena je i ekonomično i zadovoljavajuće da vidite mlade biljke koje ste stvorili i njegovali i gledali kako rastu i dodaju se vašem baštenskom “fondu”. Slično kao i biljke i cvijeće, sjeme dolazi u svim oblicima i veličinama – kao mahune, šišarke, bobice, mace, kapsule, orasi, krilato sjeme ili eksplodirajuće glavice sjemena – i potrebno im je pažljivo rukovanje i sortiranje.

Pročitajte: Bašta bez korova i kopanja

Ako berete sjeme suncokreta ili sjeme paradajza, sjeme je prilično veliko i lako se prebrojava i sortira pojedinačno, dok je sjeme maka mnogo manje i dolazi iz mahune. Moraćete da budete oprezni – mahune ili glavice sjemena možda neće izgledati spremne, ali možete biti sigurni da će seme iskočiti i raširiti se vrlo lako. Sakupljanjem sjemena možete naseliti neke nove dijelove vaše bašte specifičnim cvijećem koje volite. Uz sakupljanje sjemena, možete dozvoliti i da se mnoge jednogodišnje i dvogodišnje biljke samostalno posiju prirodno.

Kada je najbolje vrijeme za sakupljanje sjemena?

Najbolje vrijeme za sakupljanje sjemena će se razlikovati u zavisnosti od zone otpornosti u kojoj živite, ali i od specifičnog cvijeta ili biljke sa koje planirate da sakupljate sjeme.

Sjeme je obično zrelo oko dva mjeseca nakon što biljke procvjetaju, što će se stoga razlikovati u zavisnosti od vremena cvjetanja određene biljke. Bićete zauzeti sakupljanjem sjemena mnogih jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih biljaka u kasno ljeto i jesen.

Ostavite nekoliko glavica sjemena kao hranu za ptice kao dio vaših ideja za baštu divljih životinja. Takođe ćete pomoći divljim životinjama tako što ćete sakupljati sjeme jer su mnoge biljke koje se lako razmnožavaju iz sjemena, kao što su lisičarke, suncokret i akvilegija, odlične biljke za oprašivače – tako da će veći uzgoj donijeti korist svima.

Kako sakupljate dobro sjeme?

Trebalo bi da pokušate da sakupite sjeme samo sa zdravih biljaka, jer ćete tako obezbjediti da i proizvedeno sjeme bude dobrog kvaliteta.

Kako cvijeće vene, seme počinje da se formira tamo gdje je bio centar cvijeta. Postepeno će se sušiti – morate ih ostaviti dok ne budu potpuno suvi i hrskavi.

Ako želite da reprodukujete određene biljke, onda sakupljajte sjeme od biljaka vrste umjesto od hibrida. Hibridi koje su rezultat unakrsnog oprašivanja dvije različite biljke – možda se neće “ostvariti” iz sjemena. Drugim riječima, sadnice se mogu razlikovati od matične biljke. Ako ste prilično opušteni u pogledu rezultata, naravno, onda sakupite sjeme sa bilo kog cvijeća koje volite, sve dok je snažno. Glavice sjemena su obično zrele i spremne za sakupljanje kada počnu da postaju smeđe.

Provjerite da li su glave sjemena promijenile iz zelene u braon i da li su se lako otvorile. Nježno kucnite rukom po glavici cvijeća i ako sjeme lako pada, vrijeme je za sakupljanje sjemena. Takođe možete protresti glave sjemena i vidjeti da li zveckaju.

Kako čuvate seme?

Čuvajte sjeme u papirnim ili folijskim kovertama – ne u plastičnim. Ako su sjemenke male, koristite lijevak da ih stavite u koverte. Ne zaboravite da označite svaki paket sa imenom biljke i datumom berbe. Čuvajte pakete na hladnom i suvom mjestu. Nepropusna posuda na dnu frižidera je idealna.

Koliko dugo sjeme treba da bude suvo prije sadnje?

Neka sjemena se mogu osušiti i čuvati do sljedećeg proljeća, ili nekoliko godina prije nego što se posade.

Druge je najbolje sijati odmah jer najbolje klijaju ako su svježe. Podižite svoje sjeme u posudama za sadnice ili direktno u bašti. Održavajte ih vlažnim, jer sjeme treba da apsorbuje 40-60 procenata svoje težine u vodi da bi počelo klijanje, i posadite ih kada se njihovi listovi razviju u pripremljeno zemljište, prenosi Magazin.Novosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI