Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLjekovitost jabukovog sirćeta : Tri bolesti kod kojih je najdjelotvornije

Ljekovitost jabukovog sirćeta : Tri bolesti kod kojih je najdjelotvornije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabukovo sirće je poslednjih godina, postalo glavni sastojak u ishrani. Novija istraživanja pokazuju da je ljekovitost jabukovog sirćeta  izuzezno velika i pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili pretjerane gojaznosti.

Glavni sastojak jabukovog sirćeta, kao i bilo kog drugog sirćeta, jeste sirćetna kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i amino-kiselina.

LJEKOVITOST JABUKOVOG SIRĆETA

Možda je najveća dobrobit od jabukovog sirćeta njegov uticaj na nivo glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da ono može sniziti nivo glukoze. Ispitanici su uzimali dve kafene kašičice jabukovog sirćeta pred spavanje, a ujutru bi im nivo glukoze bio snižen za 6%. Ipak – ova studija je urađena na pacovima, treba tek da se provjeri na ljudima.

Pročitajte: Može li jabukovo sirće stvarno da snizi nivo šećera u krvi?

Snižava nivo holesterola, pomaže kod visokog krvnog pritiska i kod srčanih bolesti

Još jedno istraživanje na pacovima dokazalo je da jabukovo sirće može sniziti povišeni krvni pritisak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu sa jabukovim sirćetom manje oboljevaju od srčanih bolesti od onih koji to ne čine. I ova tema zahtijeva, naravno, još ispitivanja da bi se doneli neki konačni zaključci.

Pomaže pri gubljenju kilograma

Stotinama godina jabukovo sirće korišćeno je u ovu svrhu. Godine 2005. urađeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške hljeba sa nekoliko kapi bijelog sirćeta, a drugi su jeli običan hljeb. Ispitanici iz prve grupe osjećali su prije i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni.

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI