Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako pripremiti zemljište za sljedeću sezonu?

Kako pripremiti zemljište za sljedeću sezonu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrtarsku proizvodnju ovog ljeta pratile su izuzetno turbulentne atmosferske prilike. Pojavio se veliki broj insekata, čije su generacije bukvalno preklapale, a bolesti su nanijele veliku štetu plodovima.

Kako pripremiti zemljište za sljedeću sezonu

Ove jeseni treba posebnu pažnju obratiti na čišćenje zasada i plastenika. Lidija Vulović, dipl.inž. zaštite bilja u PSSS Kragujevac kaže da jedino što sada može da se uradi je pravilno i dobro očistiti parcele, posebno one na kojima je povrće stradalo od štetočina i bolesti.

Pročitajte: Kisela bašta slabije rađa – Popravka kiselog zemljišta

Ukloniti sve biljne ostatke iz plastenika i sa otvorenog polja

Nakon berbe obavezno treba ukloniti sve biljne ostatke iz plastenika ili sa otvorenog polja i upaliti ih. Tamo gdje je potrebno obaviti i kosidbu. Parcela mora biti potpuno čišta, kao i njeni rubni dijelovi, odnosno međe.

Za povrće je sada bitna plodosjmena, odnosno ne treba gajiti isto povrće na istoj parceli. Voditi računa da se povrće iz istih familija ne ponavlja na istom mjestu, kako ih ne bi napadale iste bolesti. Na primjer, ako je ove godine krompir bio u zasadu, sljedeće sezone tu ne treba gajiti ni njega, ni paradajz. Važna mjera ove godine je i plodored, kojom se smanjuje korovska populacija, pojava bolesti i brojnost štetočina – navodi Lidija Vulović.

Pročitajte: Priprema plastenika za sledeću sezonu

Sumporne trake za plastenike

Ove godine došlo je do prenamnožavanja skoro svih insekata, naročito krompirovog moljca, stenica, moljca paradajza, zbog kojih su zasadi masovno oboljevali više nego radnijih godina.

Higijensko-sanitarne mjere

Ako je proizvodnja bila u plasteniku, higijensko-sanitarne mjere sada imaju ogromnu ulogu. Nakon iznošenja usjeva obavezna je dezinfekcija paljenjem sumpornih traka ili sa jednoprocentnim rastvorom formalina. Dezinfekcija se obavlja na temepraturi iznad 12 stepeni. Plastenik potom zatvoriti i ne ulaziti u njega narednih dva do tri dana.

Poslije toga slijedi provjetravanje. Ukoliko postoji mogućnost poželjno je obaviti i dezinfekciju zemljišta, zbog raznih stadijuma štetočina koje prezimljavaju – dodaje Vulović.

U sljedećoj povrtarskoj sezoni koristite isključivo sertifikovano sjeme. Deklarisano sjeme je zaštićeno od prenosa bolesti u zemljištu i od onih bolesti, koje se prenose sjemenom. Potrebno je odraditi kompletne agrotehničke mjere, poštovati rokove sjetve i primijeniti kvalitetno đubrivo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI