Petak, 2 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKisela bašta slabije rađa - Popravka kiselog zemljišta

Kisela bašta slabije rađa – Popravka kiselog zemljišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hrana, proizvedena na kiselom zemljištu, može biti kontaminirana teškim metalima kao što su olovo, hrom, kadmijum i radioaktivni elementi.

Popravka kiselog zemljišta najčešće se postiže kalcifikacijom, a kad se analizom zemljišta utvrdi da je kiselost 6 ili ispod 6, kalcifikacija je neophodna da bi se postigli visoki prinosi i da bi se spriječila destrukcija zemljišta.

Intenziviranjem poljoprivredne proizvodnje i nekontrolisanom upotrebom mineralnih đubriva, a sa druge strane smanjenom upotrebom organskih đubriva, povećali smo kiselost naših zemljišta. Kisela zemljišta nisu pogodna za gajenje većine biljaka, pa je neophodno da takva zemljišta popravljamo.

Kiselost zemljišta, njegova pH vrijednost, jedna je od najbitnijih karakteristika zemljišta i veoma bitan faktor uspešne poljoprivredne proizvodnje, kako na malim zasadima, tako i na hektarskim površinama. Neodgovarajuća kiselost najčešće je prouzrokovana intenzivnom agrotehnologijom, nekontrolisanom ili nepravilnom upotrebom mineralnih đubriva, uticajem kiselih kiša i odsustvom organskih đubriva.

Na kiselim zemljištima dobija se manji i lošiji prinos, a hrana, proizvedena na takvom zemljištu, može biti kontaminirana teškim metalima kao što su olovo, hrom, kadmijum i radioaktivni elementi.

Pročitajte: 4 jednostavna koraka za testiranje pH vrijednosti zemljišta u bašti

Pojačana kiselost jedna je od glavnih uzroka niskih prinosa, biljke se slabije ukorjenjavaju pa je i korišćenje biljne hrane veoma slabo. Gajene biljke su u takvoj sredini „gladne”. Struktura kiselih zemljišta je narušena, pa se takva zemljišta u uslovima suše stvrdnjavaju i pucaju, a u uslovima vlage postaju lepljiva te je obrada takvih zemljišta otežana.

Stanje kiselosti zemljišta neophodno je utvrditi prije samog podizanja zasada, što predstvalja prvi korak u planiranju proizvodnje. Najpouzdaniji način jeste napraviti analizu zemljišta. U zavisnosti od tipa proizvodnje koja se planira, zemljište se uzorkuje na dvije dubine, a to je za povrtarske i ratarske usjeve sa dubine od 0 do 30cm, a za voćarske kulture sa dubine od 30 do 60cm. Na osnovu analize zemljišta dobija se precizna vrijednost pH i stanje kiselosti zemljišta.

Svaki usjev zahtjeva određen stepen kiselosti da bi mogao da se razvija, a osim toga, kiselost utiče i na dostupnost, kako hraniva u zemljištu, tako i hraniva koja se unose đubrivima, što znači da se pravilan plan đubrenja može napraviti samo nakon urađene analize zemljišta.

Stanje kiselosti zemljišta ukazuje na to da li zemljište zahtijeva popravku prije podizanja zasada ili ne.

Kada je pH vrijednost u opsegu od 6,5 do 7,0 idealna je za većinu useva i obezbeđuje najbolju dostupnost hraniva. Dejstvo pH na dostupnost hraniva je takvo da već pri pH 5 dolazi do sporog reagovanja fosfora s aluminijumom i gvožđem, te formiranja manje rastvorljivih formi koje biljci nisu dostupne, a formiraju se i toksične forme aluminijuma. Nasuprot kiselom zemljištu je alkalno, sa pH vrijednošću iznad 7, što izaziva nedostupnost mikrohraniva (azot, fosfor, kalijum) neophodnih za razvoj usjeva.

Dodavanjem krečnjaka smanjujemo kiselost

Kalcifikacija predstavlja unošenje kalcijum-karbonata, tj. krečnjaka u zemljište. Krečnjak koji se koristi za kalcifikaciju može biti u različitim formama, kao fino samljeveni kalcijum-karbonat, laporac, pečeni kreč, gašeni kreč, saturacioni mulj i dolomit. U zavisnosti od pH vrijednosti zemljišta, procentualnog sadržaja kalcijuma u krečnom materijalu koji se koristi za kalcifikaciju, kao i mehaničkog sastava zemljišta i prisustva organske materije u zemljištu, određuje se način primjene kalcifikacije. Na primjer, kalcijum-oksid ili živi kreč sadrži 70% kalcijuma, dok dolomit sadrži 30% kalcijuma, što treba imati u vidu kod određivanja količine krečnjaka koji će biti primjenjen.

Tip zemljišta
pH Pjeskovito Glinovito i pjeskovito Glinovito
4,5 – 6,5 2.914 4.700 6.500
5,0 – 6,5 2.000 3.800 5.200
5,5 – 6,5 1.300 2.900 3.800
6,0 – 6,5 670 1.600 2.000

Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema usjeva, najbolje u vrijeme zaoravanja strnjike. Kreč se zaore sa strnjikom i zgorelim stajnjakom, ima dovoljno vremena za njegov preobražaj i za miješanje sa zemljom do proljeća, kada će se obaviti sjetva. Kreč treba da je dobro usitnjen i ravnomjerno raspoređen prije zaoravanja. Dejstvo kalcifikacije traje u prosjeku 3-4 godine.

Značajna mjera popravke zemljišta je i humifikacija – povećanje sadržaja humusa u zemljištu koja se postiže unošenjem organskih đubriva u zemljište (stajnjak, kompost, treset, glistenjak). Takođe, preporučuje se zelenišno đubrenje tj. sjetva biljaka koje rastu i stvaraju veliku količinu organske materije – grahorica, uljana repica, crvena djetelina, i zaoravanje u trenutku kada se postigne najveća zelena masa (u cvjetanju).

Pročitajte: Upotreba KREČA u prahu za regulaciju pH vrijednosti zemljišta

Dovoljne količine humusa u zemljištu povoljno djeluju na fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta, a sam humus je ogledalo plodnosti zemljišta. Humus je izvor hrane i energije za zemljišne mikroorganizme, njihovom razgradnjom, mineralizacijom dobijaju se hraniva pristupačna biljkama, naročito azot, kao i ugljendioksid koji služi za fotosintezu.

Redovna analiza zemljišta, na svake tri godine, kontrolisano đubrenje, posebno đubrivima koja sadrže sumpor ili amonijak, sačuvaće zemljište od ekstremnih pH vrijednosti, i time omogućiti proizvođačima da postignu optimalnu pH vrijednost u dužem vremenskom periodu, što će njihovu proizvodnju učiniti održivom. Pravilno rukovanje zemljištem obezbjeđuje očuvanje zemljišta, kao resursa koji nije obnovljiv, uz mogućnost ekonomične proizvodnje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI