Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPriprema plastenika za sledeću sezonu

Priprema plastenika za sledeću sezonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako bi produžili životni vijek plastenika i osigurali visoke prinose potrebno je posvetiti pažnju tokom proizvodnje i pripremiti plastenik za novu sezonu.

ZAPOČNITE SA ČIŠĆENJEM PLASTENIKA

Plastenik i prostor oko plastenika nisu pogodni da služe kao skladište. Što je veći nered u i oko plastenika veće su šanse da će štetni organizmi odabrati vaš plastenik za prezimljavanje. Prvi korak čišćenja je sređivanje prostora oko plastenika. Ukloniti sve kante i druge predmete, košenje korova, nasuti staze kako se ne bi stvarale lokve i blato na prilazu plasteniku.

Sav alat koji koristimo za rad u plasteniku potrebno je očistiti, oprati, dezinfikovati, osušiti i premazati lanenim uljem kako bi spriječili koroziranje metala.

Tokom vegetacije na foliji plastenika se nakupila prašina. U naborima folije i mjestima sastavljanja zaglavljuje se lišće, male grančice što može da ošteti foliju i da posluži kao skrovište štetočinama, prvenstveno insektima. Nakon čišćenja površine pristupa se pranju spoljne strane folije. Za pranje se koriste eko deterdženti.

Poslije čišćenja spoljne strane očistiti unutrašnjost. Plastenik nikada ne treba da služi kao skladište za opremu, drva ili bilo šta. Ukoliko plastenik nećemo koristiti tokom najhladnijeg dijela godine trebamo ga ostaviti čistim i urednim. Ukloniti biljne ostatke, konopce, kopče, cijevi za navodnjavanje ukoliko nisu fiksirane, alat.

DEZINFEKCIJA UNUTRAŠNJOSTI PLASTENIK

Unutrašnjost plastenika oprati eko deterdženotm. Obaviti dezinfekciju unutrašnjosti plastenika. Kod dezinfekcije dati prednost eko proizvodima. Danas su na tržišti dostupni pripravci za dezinfekciju na bazi mikroorganizama koji inhibiraju rast patogene mikroflore. Potrebno je tretirati čitavu površinu unutrašnjosti plastenika, a postupak se ponavlja poslije desetak dana.

Za tretiranje unutrašnjosti plastenika, posebno ako je konstrukcija od drveta, i zidane osnove plastenika možemo koristiti i priručno sredstvo pripremljeno od gašenog kreča.

Kod izrade ovog sredstva koristimo 3 do 4kg hidriranog kreča u koji se doda 0,5kg bakarnog sulfata. Sve se dobro izmiješa i razblaži sa 10l vode. Ostavimo da stoji oko 2h i tom smjesom se premazuju drveni okviri, zidana baza plastenika i sva druga mjesta koja mogu da posluže kao sklonište insektima i mjesto nakupljanja patogenih mikroorganizama.

OBNOVA ZEMLJIŠTA U PLASTENIKU

Za uspješno uzgajanje povrća u plasteniku od velikog značaja je kvalitet zemljišta. Za male plastenike se svake 3 do 4 godine može uraditi zamjena zemljišta u sloju od 20 do 25cm. Drugi način je zamjena plitkog, površinskog sloja od 10 do 15cm. Ukoliko je uklonjen samo površinski, plitki sloj tada se dodaju nova zemlja, organska đubriva, kompost, suvo lišće koji će obogatiti zemljište u plasteniku i poboljšati njegove karakteristike. Obradom zemljišta novi površinski sloj će se izmješati sa dubljim slojevima zemljišta. Ovaj postupak se obnavlja svake 2 godine kako bi imao efekat na stanje zemljišta u plasteniku.

Kako bi dobili što zdravije i kvalitetnije zemljište obogaćeno organskom materijom u plasteniku možemo posijati zelene siderate. To su biljke koje će razviti zelenu masu i nakon njihovog zaoravanja dobićemo dodatna hraniva za zemljište. Osim toga svaka siderativna biljna vrsta koju posijemo ispoljiće određene efekte. Raž će potisnuti većinu korova i dobićemo čistu površinu. Korijen raži će za sobom ostaviti rahlo remljište. Mahunarke će obogatiti zemljište azotom. Slačica će zemljište obogatiti azotom i fosforom. U zavisnosti od efekta koji želite postići odabraćete i određenu biljnu vrstu ili smjesu više vrsta za sjetvu siderata.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI