Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako brzo da osušite origano i druge začinske biljke

Kako brzo da osušite origano i druge začinske biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na pitanje koji je najbolji način da osušite origano, mnogi bi vjerovatno odgovorili da je to ostavljanje vezica na promajnom mjestu ili korišćenje dehidratora. Međutim, postoji jedna brža i lakša metoda – sušenje u rerni. Ovom metodom, pored origana, može da se suši i drugo začinsko bilje.

Koliko traje sušenje u rerni

Svježe ubran origano prosuši se u rerni za svega 15 minuta, te stoga listove ove aromatične biljke možete ubrati tokom popodneva iz bašte i koristiti prosušene već iste večeri. Kada se na vrijeme potrebno za sušenje doda vrijeme koje protekne dok se osušena biljka ne prohladi, čitav proces se može završiti za 45 minuta.

Na kojoj temperaturi treba sušiti

Pravilo je da što je niža temperatura ujedno su manje šanse da se sprže listovi biljke. Stoga, rernu podesite na najnižu temperaturu i uz to rasprostrite listove origana na papir za pečenje koji ćete pozicionirati na središnji nivo u rerni, kako bi se mogućnost da biljka izgori u najvećoj mjeri umanjila.

Koje aromatično bilje može da se suši na ovaj način

Metod za sušenje origana se može primijeniti i na drugo aromatično bilje poput peršuna, žalfije, majčine dušice, nane i bosiljka, s tim da vrijeme sušenja varira od biljke do biljke, u zavisnosti od veličine i debljine njenog lišća.

Postupak sušenja za 45 minuta

Prvi korak je da prikupite svježe biljke iz vaše bašte koje, ukoliko se uzgajaju na organski način, nije potrebno prati. Međutim, ako ih ipak operete, budite sigurni da su biljke u potpunosti suve kako bi se u rerni zaista i prosušile, a ne samo naparile.

Prosušivanje prije stavljanja u rernu može se obaviti i uz pomoć ubrusa. Preporuka je takođe, da se za sušenje u rerni uzimaju izdanci sa listovima približno jednake veličine, kako bi se svi osušili u isto vrijeme.

Sljedeći korak je postavljanje origana na papir za pečenje tako da se stabljike sa listovima poslažu u jedan red duž papira za pečenje. Poželjno bi pritom bilo izbjeći da se listovi međusobno preklapaju kako bi vazduh mogao nesmetano da kruži između njih. Ukoliko sušite veću količinu origana, uradite to iz nekoliko tura.

Pročitajte: Kako gajiti ORIGANO u saksiji?

Zatim, rernu je potrebno zagrijati na najnižoj temperaturi, a origano postaviti na centralnu stalažu. Vratanca rerne trebalo bi ostaviti odškrinuta uz pomoć nekog drvenog pribora kojim će se vrtanca zaglaviti, kako bi se omogućio dotok svježeg vazduha tokom procesa sušenja.

Važan korak u procesu sušenja je isključivanje rerne nakon što se biljke smjeste unutra kako bi se one sušile na temperaturi koja postepeno opada. Ovom metodom može se izbjeći to da delikatni listovi origana izgore tokom procesa sušenja. Sušenje traje 15 minuta mada bi najbolje bilo ostaviti posudu u rerni sve dok se u potpunosti ne ohladi.

Završni korak je odvajanje osušenih listova od stabla i njihovo skladištenje u vakumiranim posudama.

Pročitajte: Otkrijte moć divlje nane – Višestruko korisna za organizam

Budite sigurni da se biljka potpuno osušila budući da bilo kakva vlaga može dovesti do stvaranja buđi tokom skladištenja. Najbolji način da provjerite nivo prosušenosti je da  lagano klizite prstima duž prosušenog stabla origana te ukoliko listovi lako otpadaju, to je znak da je biljka dovoljno suva.

Tako prosušen začin možete skladištiti u vakumiranim posudama kako biste  očuvali maksimalnu aromu biljke. U optimalnim uslovima, aroma može opstati i do šest mjeseci nakon čega počinje da gubi na intenzitetu, te je potrebno dodavati veće količine ovog začina prilikom pripreme obroka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI