Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako pripremiti zemljište za sadnju voćaka?

Kako pripremiti zemljište za sadnju voćaka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S obzirom da je jesen idealno vrijeme za podizanje novih voćnjaka, u ovom periodu posebnu pažnju treba posvetiti izradi plana zasada i pripremi zemljišta za sadnju.

Proizvođači moraju imati na umu da se sve greške napravljene prilikom podizanja voćnjaka više nikada ne mogu popraviti i izazivaju smanjenje produktivnosti i ekonomsku štetu.

PROČITAJTE: Vrijeme i pravilan način sadnje voćaka!

Izrada plana podrazumijeva određivanje rednog i međurednog rastojanja, a u zavisnosti od odabrane sorte i podloge, kao i raspoložive mehanizacije. Sadnji voća predhodi i izrada sortne kompozicije, pri čemu treba voditi računa o vremenu cvjetanja , kao i odnosima oprašivanja i oplođenja pojedinih sorti.

Priprema zemljišta podrazumijeva uređenje zemljišta i obradu sa đubrenjem.

Uređenje zemljišta podrazumeva krčenje rastinja, vađenje panjeva, uklanjanje velikog kamenja, nivelaciju terena ukoliko je potrebno, uređenje puta.

Zakorovljene površine treba u drugom dijelu vegetacije tretirati herbicidima, a zatim kroz dvadesetak dana izvršiti duboko oranje.

Ukoliko se sade bujnije sorte na bujnijim podlogama , neophodno je odraditi rigolovanje zemljišta.

PROČITAJTE: Jesenje prskanje voćaka UREOM donosi krupnije i slađe plodove

Kod slabobujnih podloga nije neophodno raditi rigolovanje. Prije meliorativnog ili osnovnog đubrenja treba izvršiti analizu zemljišta.

Osnovno đubrenje se vrši neposredno pred sadnju i to u trake. Trake određuju kolci (vizirke) koje smo pobili nakon razmjeravanja redova.

Zgorilo stajsko đubrivo, i to polovina od predviđene količine, unosi se neposredno pred oranje i rastura se u trake širine 1,0-1,2 m u rednom prostoru.

Preko stajnjaka se rastura i polovina predviđene količine mineralnog đubriva i pristupa se oranju cijele površine.

Preporučena dubina oranja je do 35 cm. Ukoliko se prilikom oranja primijete larve gundelja ili žičnjaka potrebno je dodati zemljišni insekticid.

Nakon oranja potrbno je njivu istanjirati ili izfrezirati.

Neposredno pred sadnju treba unijeti preostalu količinu stajnjaka i mineralnog đubriva i freziranje samo rednog prostora, odnosno trake sa razbacanim đubrivom.

Sadnja počinje otvaranjem brazdi u pravcu pobijenih kolaca (vizirki) plugovima do dubine 20-25 cm. U pravcu redova pobijaju se kočići za koje se veže kanap na visini od 20 cm koji određuje pravac redova.

Sa korijena sadnice se odstrane sve polomljene ili oštećene grane, a zatim se korijen uranja u mješavinu svježe goveđe balege, ilovače i vode u odnosu 1:2:1.

Dubina sadnje treba da bude na istoj visini kao što su sadnice bile u rastilu. Spojno mesto treba da bude 15- 20 cm iznad zemlje.

Zemlju oko sadnice dobro ugaziti i pri tome držati sadnicu uz postavljeni kanap u pravcu reda.

Po sadnji dobro je svaku sadnicu zaliti sa po 10 l vode.

Izvor: domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI