Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoličina sjemena potrebna za direktnu sjetvu povrća /TABELA/

Količina sjemena potrebna za direktnu sjetvu povrća /TABELA/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za sjetvu povrća se koristi svježe sjeme, a od krupnoće sjemena zavisi količina sjemena i dubina setve. Krupno seme, kao što je seme pasulja, tikve, graška, lubenice, krastavca, dinje, paškanata seje se na dubini 3–4 cm, srednje krupno seme paradajza, paprike, crnog lika na dubini 2–3 cm a sitno i vrlo sitno kao što je seme šargarepe, peršuna, salate, celera na dubini 0,5–1 cm.

Na lakšim zemljištima sije se dublje a na težim pliće. Većina povrtarskih vrsta ima sitno sjme sa čvrstom sjmenjačom ili sadrži mnogo ulja što sve usporava klijanje i produžava nicanje pa je neophodna predsetvena priprema semena.

Predsjetvena priprema sjemena podrazumijeva:

1) podgrivanje sjemena (sjeme krastavca, lubenice, dinje, crnog luka, paradajza) do 50°C uz stalno

mešanje tokom 3 h

2) kvašenje – sjeme se u vrećicama potapa u toplu vodu uz povremeno vađenje dok ne nabubri.

3) Naklijavanje sjemena između dva sloja navlažene tkanine ili papira a na temperaturi od 25°C

Navlaženo i naklijalo sjeme sije se samo u vlažno zemljište.

TABELA

Orjentaciona količina sjemena potrebna za direktnu sjetvu/sadnju

Za dezinfekciju sjemena pored temperature od oko 45°C koristi se oparak kamilice (potapanje 30 min.) fermentisani ekstrakti koprive i kalijum permanganat.

U zavisnosti od mjesta i načina proizvodnje povrće se sije u redove a najpovoljniji pravac redova je severjug koji omogućuje pravilan razvoj biljaka. Sjetva može biti ručna i mašinska koja omogućava pravilan raspored biljaka na željeno rastojanje.

Sijje se u pantljike dvorede, trorede, četvororede ili višerede. Razmak između redova je uži (10–30 cm) a između pantljika širi (35–70 cm).

Sjetva u kućice karakteristična je za krastavce, lubenicu, dinje, tikve, pasulja, paradajza ali i za sadnju krompira.

U kućice se sieju 2–5 sjemenki odnosno krtole krompira. Sjetva u omaške, iz ruke, po cijeloj površini npr. proizvodnja arpadžika ili gustog rasada na otvorenoj leji.

U organskoj njivskoj proizvodnji preporučuje se sjetva na gredice (1,2 ili 4 reda) što omogućava brzo sušenje zemljišta, olakšava međurednu obradu i ogrtanje usjeva, bolje postavljanje sistema za navodnjavanje …

Primjenjuje se i sjetva naizmeničnih redova ili naizmeničnih gredica usijeva koji se gaje kao združeni usjevi ili kao zelenišno đubrivo.

Povrće se gaji i sadnjom vegetativnih biljnih organa kao crni luk koji se proizvodi iz sitnih lukovica arpadžika, bijeli luk iz dijelova lukovice- čenova, krompir iz cijele ili isječene krtole, deljenjem bokora ili listovakarfiol, praziluk, brokola.

Izvor: Organsko povrtarstvo/psss.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI