Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako pravilno okrenuti luk prilikom sadnje?

Kako pravilno okrenuti luk prilikom sadnje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje luka iz arpadžika je siguran i jednostavan način. Naročito je pogodan za okućnice, vrtove i sitniju robnu proizvodnju.

Za proizvodnju glavica luka najbolje je upotrijebiti srednje krupan arpadžik. Na pripremljenoj i izbrazdanoj površini sadi se što ranije u proljeće. Svako zakašnjenje sjetve dovodi do sniženja prinosa i pogoršanja kvaliteta luka.

Na malim površinama sije se ručno u redove sa razmakom 8 do 10 cm. Velike površine siju se sijačicama, na međuredni razmak 30 cm ili u trake sa 4-6 redova. Između traka ostavalja se razmak od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Za 1 ha potrebo je, u zavisnosti od krupnoće, 300-1000 kg arpadžika.Sjeme se ulaže  na dubinu oko 2 cm. Moderni sjetveni agregati istovremeno obavljaju i valjanje, dok se na površine zasijane ručno obično utabaju daskom. U slučaju da vrijeme bude suvo, trebalo bi obezbijediti zalivanje, najbolje orošavanjem.

Kod sadnje je bitno dobro okrenuti arpadžik (lučicu) – dio koji će potjerati korijenje prema dole, vrh gdje će potjerati list prema gore. Arpadžik primite s dva prsta i lagano utisnite u tlo.

sadnja luka

sadnja luka
Pravilno okrenut arpažik prilikom sadnje

Vađenje i čuvanje arpadžika

Crni luk se vadi kada biljke omekšaju u zoni vrata, a listovi počnu da žute i kada 50% biljaka polegne. Kasnije izvađeni luk se teže čuva. Povađeni luk se najprije nekoliko dana suši na parceli a zatim se unosi pod nastrešicu ili neka druga promajna mjesta na dosušivanje. Čuva se suvim, promajnim prostorijama. Prosječan prinos sa jednog hekatra kreće se  15-30 tona.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI