Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZbog pesticida spriječen uvoz mandarina i krastavaca u RS

Zbog pesticida spriječen uvoz mandarina i krastavaca u RS

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U ovoj godini prilikom uvoza nadležna poljoprivredna inspekcija je za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzela 245 uzoraka voća, povrća i žitarica za ishranu ljudi, a zbog povećanog prisustva pesticida spriječen je uvoz mandarina i krastavaca, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

„U dva slučaja analizom je utvrđeno povećano prisustvo pesticida i to kod jedne pošiljke mandarina porijeklom iz Turske u količini od 20.950 kilograma i kod jedne pošiljke svježeg krastavca porijeklom iz Albanije, u količini od 4.240 kilograma. Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje spornih pošiljki pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora“, rečeno nam je iz Inspektorata RS.
Kontrola voća i povrća u Republici Srpskoj vrši se prilikom uvoza, kako bi se utvrdilo da li su zdravstveno ispravni i bezbjedni za ljudsku upotrebu.

Najveći rizik kod ovih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri na koje se vrše laboratorijske analize. Analize su vršene i prošle godine, kada su takođe uočene nepravilnosti.

„Prema podacima za 2020. godinu prilikom uvoza uzeto je 1.685 uzoraka voća, povrća i žitarica za ishranu ljudi za laboratorijske analize. Nakon izvršenih analiza kod osam pošiljki voća utvrđeno je povećano prisustvo ostataka pesticida iznad propisanih vrijednosti, zbog čega je zabranjen uvoz ukupno 81,7 tona voća“, kažu iz Inspektorata RS za portal InfoBijeljina.
Riječ je o sljedećim pošiljkama: grepfurt porijeklom iz Turske u količini od 4.100 kg, sveže mandarine porijeklom iz Turske u količini od 42.316 kg, breskve porijeklom iz Turske u količini od 17.700 kg, stono grožđe porijeklom iz Albanije u količini od 12.426 kg i svježih krastavaca porijeklom iz Sjeverne Makedonije i Albanije u količini od 5.201 kg.
„Nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom kraćem periodu. Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača“, ističu iz Inspektorata RS.
Takođe, kako dodaju, važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih su uzeti uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka. S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana, jer ista nije ni bila dostupna potrošačima.

Izvor: infobiljeljina.com

PROČITAJTE:

Prodaja domaćih proizvoda ispred zgrada

Odobreno pet zahtjeva za uzgoj industrijske konoplje u RS – Koje uslove je potrebno ispuniti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI