Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Kako otjerati krtice iz voćnjaka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko ste primijetili gomilu zemlje u vašoj bašti, dvorištu ili voćnjaku, nema sumnje da je to krtica. Prvo što vam pada na pamet kako se riješiti krtice? Odgovor na ovo pitanje potražite u ostatku teksta.

U potrazi za hranom (glistama, larvama, insektima), krtice kopaju tunele u zemljištu tokom cijele godine. Često se desi da te tunele koriste samo jednom. Ali opet, postavlja se pitanje da li su krtice zaista štetne?

Uništavanje krtica nije uvijek neophodno, budući da one ne jedu biljke. Ali, njihovi tuneli mogu stvarati probleme, jer kopajući tunele u zemlji krtice izbacuju veliku količinu zemljišta na površinu i tako štete nanose korjenovom sistemu. I na taj način uništavaju rast biljaka.  Krtice su, sa druge strane korisne, jer smanjuju štetočine u zemljištu i vrše aeraciju zemljišta.

Kako uništiti krtice?

Na tržištu su dostupna mnoga prirodna i ekološka sredstva koja vam mogu pomoći da otjerate krticu. Mnogi od ovih prirodnih metoda nisu djelotvorne kao neke hemijske, ali svakako da su pripodne metode uvijek bezbjednije i ne štete zemljištu.

Najefikasnija i najpouzdanija metoda za kontrolu ovih neprijatelja jesu zamke. Zamke za krtice treba postaviti u rano proljeće, kada prvi put primjetite tunele, ili poslije prvih jesenjih kiša.

Ricinusovo ulje djeluje kao repelent protiv krtica. Primjenjuje se čim se prikažu tuneli u baštama. Pomješajte tri kašike ulja sa 1 l vode i ovim zalijte krtičnjak. Miris ricinusovog ulja će odbiti krtice.

Zova je još jedan preparat koji pomaže kod uklanjanja krtica. U plastičnu posudu stavite listove zove, dodajte vodu i ostavite 3-4 dana na suncu. Procijedite i razredite sa vodom,odnos 1:5. Zalijte vodom zemljište nekoliko puta i krtica će nestati.

Činjenica je i to  da krtica manje naseljava obradiva zemljišta, jer rastresito zemljište krticama nije interesantno.

PROČITAJTE:

Prašna krastavost krompira – štetnost i suzbijanje

Zelena prognoza za narednih sedam dana!

Top 10 biljaka koje pomažu paradajzu da bolje raste

Kako da suzbijete korov u mrkvi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI