Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZelena prognoza za narednih sedam dana!

Zelena prognoza za narednih sedam dana!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrtarstvo: ukoliko niste stigli obaviti sjetvu tokom aprila, možete većinu povrtnih vrsta posijati i u maju.

Voćarstvo: U nadolazećem periodu trebalo bi uraditi prorjeđivanje plodova. U novim zasadima se mogu ukloniti mladari. Vrijeme je kalemljenje i čišćenje podloga.

Povrtarstvo

Početak maja je vrijeme za završetak proljetne prireme zemljišta. U baštama se u ovom periodu prekopava zemljište i posipa stajsko đubrivo, zatim se formiraju gredice. Na njih direktno možete sijati salatu, mrkvu, peršun, cveklu, krastavce, tikvice, grah mahunar. Tek iznikle biljke potrebno je na vrijeme osloboditi od korova kako im ne bi crpile hranjive materije, te ih gušili i onemogućili rast.

Usjevi kukuruza u zavisnosti od roka sjetve se nalaze u fazi od klijanja do razvijena tri lista. Vizuelnim pregledom usjeva kukuruza na pojedinim parcelama utvrđeno je prisustvo kukuruzne pipe. Masovnijoj pojavi kukuruzne pipe pogoduje toplo i suvo proljeće i velike površine kukuruza u monokulturi. Proizvođačima se preporučuje redovan pregled usjeva jer ukoliko se registruje 3 do 4 imaga pipe po kvadratnom metru, preporučuje se primjena insketicida na bazi aktivnih materija hlorpirifos i cipermetrin.

Voćarstvo 

Zasad jabuke se nalazi u fazi od kraja cvjetanja do faze početka razvoja plodova. Uslovi u kojima se odvija proizvodnja povoljni su za razvoj pepelnice jabuke.U zasadima je registrovano prisustvo simptoma ovog patogena.Uz svaki preventivni tretman potrebno je primjeniti kombinaciju sumpor+sistemičnipreparat (StrobyiliFoton). Ukoliko se tretman vrši nakon kiše, suzbijanje pepelnice vršiti primjenom preparata koji osim pepelnice djeluju  na čađavu krastavost.

U zasadima kruške u kojima nije vršen tretman protiv larvi kruškine buve, potrebno je izvršiti tretman nekim od preparata iz grupe neonikotinoidi (npr. Tonus, Calypso).

Kada je u pitanju koštičavo voće takođe pojavom kišnih dana dolazi do infekcije sa monilijom i potrebno je izvršiti tretman sa preparatima na bazi aktivne materije fenbukonazol ilifludioksonil i ciprodinil.

Izvor 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI