Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je najbolje posaditi poslije bijelog luka

Šta je najbolje posaditi poslije bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon bijelog luka na istoj gredici možemo uzgajati razne vrste povrća. Biljke će biti zdravije, a plodovi ukusniji.

Nemoguće je zamisliti baštu bez gredice bijelog luka. I pored toga što se često gaji, mora se misliti i šta će se posijati na tom mjestu poslije njega.

Izuzetno je korisna vrsta povrća jer je vrlo efikasno zaštitno sredstvo za vrt i usjeve u njemu. Međutim, da bi oni koje uzgajamo poslije bijelog luka dali dobar prinos, moraju se ispoštovati i određeni zahtjevi.

Veliki potrošač kalcijuma, rješenje – plodored

Stalna proizvodnja jedne vrste na istom mjestu tokom godina, stvoriće probleme. Kako bi se izbjegle sve negativnost koje prate takav vid uzgoja, potrebno je vršiti smjenu usjeva. Na istoj parceli možemo ga gajiti uzastopno, ali i sami ćemo se uvjeriti da prinos tokom vremena opada.

Primjenom plodoreda povećava se plodnost zemljišta, smanjuje se nakupljanje prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama, poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, sprječava jednostrano iskorištavanje hranjiva iz tla. Prilikom planiranja sjetve trebamo uzeti u obzir činjenicu da se bijeli luk ubire rano i da onda ostaje slobodna parcela za sjetvu. Poštovanjem plodoreda smanjuje se prisustvo štetočina, posebno lukove muve.

Na isto mjesto biljke iz porodice lukova ne treba da dolaze prije tri ili četiri godine. Što je duži taj period to je bolje. Treba imati u vidu da je ova vrsta veliki potrošač kalcijuma iz tla, ali i da ga obogaćuje mnogim korisnim biomaterijama koje štite druge povrtarske vrste.

Svrha plodoreda je da se smanji brojnost prouzrokovača oboljenja na potpuno prirodan način i obezbjedi visoka plodnost gredice.

Mahunarkama i krompiru odgovara kao predusjev

Poslije bijelog luka veoma dobro uspjevaju razne vrste mahunarki i krompir, a osim njih mogu se gajiti krastavci, kupus i paradajz jer obogaćuju tlo azotnim jedinjenjima.

Od leguminoza najpoželjniji su grah, lupine i grašak. Zatim možemo uzgajati kopar, salate, špinat. Sve su to kulture kojima odgovara kao predusjev, a one će na svoj način dodatno poboljšati zemljište.

Mrkva će biti ukusnija

Mrkva je jedna od povrtnica koja se sije poslije njega i kojoj to izuzetno pogoduje. Osim što će usjev biti zdraviji, korijen će joj biti ukusniji. Potrebno je prije sjetve dobro zaliti gredicu, kako bi sjeme imalo dovoljno vlage prilikom nicanja.

Poslije bijelog luka veoma dobro uspjevaju i razne salate. Njih odlikuje kratak period rasta, osim onih koji ostaju preko zime. Za uspješnu proizvodnju dobro je dodati kompost u cilju obogaćivanja zemlje azotnim materijama.

Dobar protiv ušiju i botritisa

U biljnom svijetu postoje vrste koje se međusobno nadopunjuju i štite. Bijeli luk je u tom pogledu veoma zahvalan jer je pravi “doktor u bašti”. Naime, on izlučuje brojne fitoncide, odnosno, biljne zaštitne materije.

Najbolje ga je saditi zajedno sa jagodama jer će ih sačuvati ili umanjiti pojavu botritisa na plodovima. Ukoliko se uzgaja pored paradajza, bolje raste, a paradajz je otporniji na hrđu. Posađen pored mrkve svojim mirisom odbija mrkvinu muhu, a pored krompira smanjuje napad krompirove zlatice.

Štiti ruže od hrđe, pepelnice i napada štetnih insekata, posebno od invazije lisnih ušiju. Zanimljivo je da kopar koji raste pored bijelog luka poboljšava ukus glavica i češnjeva.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Kako da gajite više biljnih vrsta istovremeno

Najbolje sorte boranije – Niske, visoke, rane, kasne, žute, zelene, šarene

Napravite svoju bašticu – 5 biljaka koje je lako uzgajati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI