Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako odabrati najbolje kontejnere i saksije za sadnju biljaka

Kako odabrati najbolje kontejnere i saksije za sadnju biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prvi sjetveni period za kulture koje će se gajiti u zatvorenom prostoru polako počinje. Jedan od uslova koje morate da ispunite kako biste proizveli dobar i zdrav rasad jeste da odaberete adekvatne kontejnere za sadnju sjemena. Uz nekoliko jednostavnih savjeta izbor pravog kontejnera proći će lako.

Sadnja sjemena u kontejnerima praktična je prvenstveno zbog uštede prostora. U kontejnerima relativno malih dimenzija možete proizvesti dosta rasada. Nakon što posijete sjeme, kontejnere smjestite u zaštićeni prostor poput tople leje, klijarnika, plastenika ili staklenika, sa optimalnim uslovima za klijanje sjemena.

Ukoliko ste odlučili koje ćete kulture ove sezone gajiti u zaštićenom prostoru, odabrali sjeme i pripremili i poboljšali supstrat za sjetvu sjemena, sljedeći korak u pripremi jeste odabir najboljih kontejnera za sjetvu.

Prvo pravilo jeste da kontejner birate prema veličini biljke čije sjeme sijete. Za proizvodnju rasada najčešće se koriste kontejneri prečnika 2, 3, 5 ili 7 centimetara.

Veličina kontejnera

Ukoliko se odlučimo za sadnju manjih biljaka, poput, na primer, cvjeća, začinskog bilja ili sitnijeg povrća, odabraćemo kontejnere sa većim brojem otvora, prečnika 2 ili 3 centimetara. Za rasad ovakvih biljaka to je sasvim dovoljno prostora.

Međutim, za gajenje većih povrtarskih kultura, poput krastavca, paradajza ili, na primer, dinje, za sjetvu sjemena potreban je kontejner sa otvorima većeg prečnika, ili pak manja saksija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako se odlučite za saksije, njihovu veličinu takođe birate na osnovu toga kolika će biti mlada biljka. Na primer, za sadnju sjemena paradjza potrebna vam je nešto veća proizvodna saksija prečnika oko 10 centimetara. Ovakva saksija je dovoljno velika da biste u njoj odgajili rasad do one veličine kada je spreman za presađivanje.

Vrste kontejnera

Za sjetvu sjemena najčešće se koriste kontejneri ili saksije od plastike. Ove proizvodne posude mogu biti i od stiropora. Bez obzira od kog su materijala, svi kontejneri posjeduju više sadnih mjesta.

Još jedna prednost ovakvih kontejnera za sjetvu sjemena jeste ta što bez obzira da li se odlučujete za plastiku ili stiropor kontejnere možete ponovo koristiti.

Proizvodne kese

Proizvodnja veće količine rasada iziskuje i veća ulaganja. U ovom slučaju možda najbolji izbor predstavljaju proizvodne kese. Proizvodne kese su obične PVC kese to jest folije u obliku vrećice. Ove kese možete ispuniti zemljom i u njih posijati sjeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prednost upotrebe proizvodnih kesa jeste ta što one nisu čvrstog oblika, pa se lako mogu prilagoditi i ređati u gajbice, proizvodni sanduk ili klijarnik. Ipak, ove kesice se ne mogu upotrebljavati više puta. Rasad proizveden u njima biće dovoljno jak i kvalitetan za presađivanje.

Tresetni kontejneri

Posebno zanimljiv izbor za sjetvu sjemena mogu biti tresetne saksije. Ove saksije su zapravo sam supstrat koji je dobro ispresovan. Način sjetve u njima je apsolutno isti, ali tresetne saksije imaju i svoje prednosti. Kada stigne vrijeme za presađivanje rasada, biljku ne moramo vaditi iz tresetnih saskija, već je jednostavno presadimo zajedno sa njom, jer je korijen mlade biljke već prodro u pore saksije. Supstrat od kojih su napravljene tresetne saksije je hranljiv i veoma dobar za biljku, pa one ne samo da imaju fizičku ulogu, već i hrane mladu biljku.

Za razliku od klasičnih kontejnera i saksija za sjetvu koji se mogu koristiti više puta, tresetne saksije i kontejnere možete upotrebiti samo jednom. Takođe, one iziskuju veći trošak, jer su zbog svojih karakteristika, skuplje od proizvodnih kontejnera. Za njih se možete odlučiti ukoliko planirate nešto manju proizvodnju.

IZVOR: AGROMEDIA

PROČITAJTE:

ZALIVANJE RASADA – Optimalna količina vode koja dovodi do uspjeha

Kaljenje i rasađivanje rasada povrća

Kada započeti sjetvu rasada?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI