Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCvijeće koje privlači leptire u vašu baštu

Cvijeće koje privlači leptire u vašu baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko volite da slobodno vrijeme provodite u bašti ili vrtu, morate se složiti da ne postoji ljepši prizor od raznobojnog cvijeća, koje opija svojim mirisom i šareni leptiri. A, ako želite da leptiri budu stalni ’stanovnici’ vaše bašte, važno je odabrati pravo cvijeće.

Budleja

Budleja je fantastičan, nizak listopadni grm iz Kine. Pogodan je za gajenje u velikim saksijama, na granicama vrtova ili kao deo poluzimzelene ograde. Grm dostiže visinu do tri metra. Na krajevima izdanaka postavljeni su mali cvjetovi skupljeni u duge i guste cvati. Grm cvijeta od avgusta do oktobra. Privlači leptire kao nijedna druga biljka.

Kanadska štapika

Kanadska štapika je veoma impresivna biljka koja će donijeti malo sunca u baštu, a istovremeno će je oživjeti – boja cvijeća, aroma i nektar mame sve vrste insekata. Pored toga, izuzetno je lako gajiti ih, nije zahtjevna i otporna je na nepovoljne uslove.

 

Različak

Ovo je jednogodišnja biljka. Sadi se u proljeće, cvjeta od jula do kraja avgusta, a zasijana u jesen – cvjeta u junu sledeće godine.

Ehinacea

Ljubičasto-roze biljka ehinacea se sadi pojedinačno ili u grupama. Cvijeće prečnika do 13 cm privlače živahne leptire, pčele i druge insekte.

Lijepa kata

Cvjeta od septembra do kraja novembra, obogaćuje i oživljava jesenji vrt. One su takođe vredan materijal za rezano cvijeće.

Lavanda

Lavanda je zimzeleni mediteranski grm koji stvara kompaktne stabljike koje rastu do 50 cm visine. Svoj šarm duguje mirisnom cvijeću i širokim, snažno srebrnim listovima, lepim u bilo koje doba godine. Ljubičasto i plavo cvijeće daje intenzivan, prijatan miris. Lavanda cvjeta od juna do oktobra.

Lijatris

Ovo cvijeće impresionira ukrasnim cvijetovima roze boje. Ova biljka se lako uzgaja, tako da se može uspješno preporučiti i početnicima. Lijatris se preporučuje za sadnju na sunčanom položaju – cvjeta najobilnije.

Kosmos

Kosmos je godišnja biljka visine od 80 do 100 centimetara sa cvijetovima ružičaste, crvene ili bijele boje. Kosmos je odlična biljka za vrtove u seoskom stilu.

 

Hrizantema

Velike, živahnih boja i originalnog oblika – to su neosporni kvaliteti ovih cvijetova. Raste brzo i cvjeta kontinuirano od sredine ljeta do prvih mrazeva. Pored toga, veoma su atraktivne za leptire, zbog čega svakoga dana možemo računati na goste u našoj bašti.

Lobelija

Plava biljka cvjeta veoma dugo od juna do novembra. Lobelija je biljka sa delikatnim, sitnim cvijetovima. Obožavana je od strane pčela i leptira.

Šeboj

To je dvogodišnja biljka koja doseže visinu od 30-50 cm. Ima duge listove u obliku koplja. Cvijetovi su mali, sakupljeni u grozdove. Imaju žutu, narandžastu ili crvenu boju. Oni daju intenzivan miris. Cvjeta od aprila do juna. Biljka najbolje uspijeva na sunčanim i toplim mjestima.

Majčina dušica

Tepih u ružičastoj boji. Primjenjuje se u parfimeriji, biljnoj medicini i kuhinji. Majčina dušica se koristi u kuhinji kao začin, za meso, umake, nadjeve. Ima dezinfekciono, protivupalno dejstvo, jača nervni sistem, opušta mišiće probavnog sistema.

Orlovi nokti

Ovo je biljka iz porodice puzavica sa dekorativnim, intenzivno mirisnim cvijetovima. Izdanci rastu do 3 m dužine (godišnji porast od oko 1 m). Cvjeta u maju i junu, cvjetovi su kremasto bijeli, ponekad sa ružičastom nijansom.

Slatinska žumenica

Slatinska žumenica je godišnja biljka visine od 10 do 30 centimetara, sa visoko razgranatim i hrapavim stabljikama. Na stablima se obično pojavljuju, u periodu od juna do oktobra, mala i vrlo medonosna grupa cvijetića.

Jorgovan

Jorgovan pripada najpopularnijim biljkma i raste u velikim grmovima. Velikih je dimenzija – obično je oko 4 m visoka. Stvara lijepe, intenzivne zelene listove u obliku srca, prema kojima njeni cvjetovi izgledaju izuzetno šarmantno.

Izvor: ženskimagazin.rs

PROČITAJTE:

ONE NE VOLE SUNCE: Ovo cvijeće je za sjenovita mjesta u vašoj bašti

Biljka koja je efikasna koliko i pesticidi

Kako napraviti bure za sakupljanje kišnice

Početničke greške u baštovanstvu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI