Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako napraviti SOK OD TRNJINA, kada se beru TRNJINE i ljekovita svojstva

Kako napraviti SOK OD TRNJINA, kada se beru TRNJINE i ljekovita svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trnjina je divlje šumsko voće, iako može i da se uzgaja.

Grm je trnovit i cvjeta u proljeće. Iz cvjetova se razvijaju plodovi, tamno plave bobice, koje su prečnika oko 1 cm. Poznata je i kao divlja šljiva. Plodovi se beru od oktobra pa do marta. U divljini ćete ih naći po obodima šuma. Iako je trnjina jestiva, prilično je kisela i opora za jelo u svježem stanju. Zato je od nje najbolje napraviti sok.

Kada se beru trnjine za sok

Trnjine su pravo jesenje, pa čak i zimsko voće. Kada nema više drugog voća na drveću, trnjine su tu. Mogu se brati već od oktobra, ali smatramo da je bolje nakon prvih mrazeva. Naročito ako se beru za sok od trnjina, treba malo da omekšaju. One neće ni posle mraza da opadnu sa grana, pa ćete ih često vidjeti i zimi kada je snijeg. Prema tome mogu se brati i do proljeća.

Kako se pravi sok od trnjina

Trnjine koje ste ubrali posle prvih mrazeva sipajte u ključalu vodu. Koliko ima kilograma trnjina, toliko treba biti litara vode. Poklopiti i ostaviti preko noći da se hladi. Narednog dana propasirajte i procijedite sadržaj. Dodajte četvrtinu šećera u odnosu na težinu trnjina. Neka prokuva da se šećer rastopi, a onda sipajte u tople unapred spremne sterilisane flaše. Flaše umotati u ćebe da se hlade postepeno.

Ljekovita svojstva

Zbog svojih ljekovitih osobina trnjina spada u ljekovite biljke. Ljekovitost ispoljavaju: korijen, kora, cvijet i plod.

Cvijet je dobar diuretik i blag laksativ, pa se pravi za čaj od cvjetova. Duža upotreba čaja se preporučuje kod uvećane prostate.

Plod se koristi kod probavnih smetnji praćenih prolivom.

Čaj od plodova je dobar protiv kašlja, te za ispiranje usta i ždrela kod upale sluzokože. Čaj od korijena trnjine se preporučuje za lečenje groznice. Kora pomaže u lečenju dijareje i dizenterije. Plodovi trnjine se mogu upotrebiti na razne načine, kroz voćne sokove, kompote, vino, rakiju, sirće itd. Svjež sok trnjine smiruje upalu želuca i uopše liječi zapaljenje sluzokože organa za varenje. Dobar je za čišćenje pluća i delotvoran protiv žutice.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Kako napraviti ljekoviti SOK OD TRNJINA

Kako se uzgaja TRNJINA?

Trnjina: Ljekoviti dar prirode koji se koristi i za ogrijev

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI