Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img

Kako se uzgaja TRNJINA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trnjina je biljka čiju ljekovitost narodna medicina poznaje od davnina. U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi trnjine: korijen, kora, cvijet, listovi i plodovi. Postoje dokazi da se koristila u ishrani još u kamenom dobu, a bila je redovna na trpezama stare Grčke i starog Rima.

Gdje možemo pronaći trnjinu?

Poznata je i pod nazivima trnina, trn, crni trn, crni grm, trnjavka, trnavka, divlja šljiva, kukinja i grmulja. Prema botaničkoj nomenklaturi pripada porodici ruža Rosaceae, rodu šljiva Prunus. Široko je rasprostranjena u Evropi, sjevernoj Africi i Maloj Aziji. Raste kao samonikli grm po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovima šuma, krčevinama.

Uzgaja se kao živa ograda, pojedinačni grmovi, stabla, ili kao ukrasna biljka, ali i zbog svog bujnog korijena i stvaranja mnoštva izdanaka radi sprečavanja erozije. Koristi se i kao podloga u rasadničarskoj proizvodnji voća.

Kao grm, trnjina naraste do 3 m visine, a kao pojedinačno drvo 5 m i više. Ima raširene trnovite grane. Listovi su manjih dimenzija, od 2 do 4 cm i na rubovima malo nazubljeni.

Trnjina prvo cvjeta, a zatim lista. Cvijetovi su sitni do 1,5 cm promjera sa pet latica pojedinačni ili po 2 do 3 zajedno i prekrivaju cijele grančice. Cvjetovi ugodnog mirisa, cvjetaju od marta do kraja aprila pa i tokom maja, što zavisi od vremenskih prilika i lokacije.

KAKO UZGAJATI TRNJINU?

Sjeme se koristi za razmnožavanje, a treba 2 do 3 mjeseca biti izloženo hladnoći. Preporučuje se sjeme staviti u vreću sa vlažnim pijeskom i držati u frižideru.

Klijanje sjemena je veoma sporo, zbog čega se trnjina najčešće razmnožava izdancima iz korijena. Prije sadnje kopaju se rupe dimenzija 0,8×0,4 m i u njih doda đubrivo. Nakon sadnje vrši se prikraćivanje izdanaka na visinu od 15 cm, što će u proljeće rezultirati bujnim razgranjenjem jer trnjina stvara veliki broj izdanaka. U narednim godinama treba redovno uklanjati suvišne izdanke, polomljene i oštećene grane.

Potrebno je đubriti svake godine da bi ova biljka dala bogat urod.

U vrtu se sadi na razmak 2,5 do 3 m između sadnica.

Veoma je pogodna za formiranje žive ograde.

Može se zasaditi jedan niz sa razmakom između biljaka od 0,5 do 0,7 m ili dvostruki niz u cik cak formi sa rastojanjem od 0,8 do 1 m. Sadnice se postavljaju pod uglom od 45 stepeni. 

Životni vijek grma trnjine je oko 40 godina.

Važno je stanište divljih životinja i ptica. Naseljavaju je i mnogi insekti.

Može da posluži i kao ograda za stoku jer svojim dugim trnjem brani prolaz životinjama.

Važna je medonosna biljka jer cvjeta u rano proljeće.

Izvor: agroklub.ba

Trnjina: Ljekoviti dar prirode koji se koristi i za ogrijev

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI