Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoTrnjina: Ljekoviti dar prirode koji se koristi i za ogrijev

Trnjina: Ljekoviti dar prirode koji se koristi i za ogrijev

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljekovita i značajna biljka, trnjina (Prunus spinosa L.) eng. Blackthorn, prema nomenklaturi ima više naziva, a neki od njih su: crni trn, divlja šljiva, drača, gloginja. Ima širok spektar rasprostiranja pa se tako nalazi i na više kontinenata: Sjeverna Amerika, Evropa, Afrika, Azija.

S obzirom na to da je veoma otporna na uslove staništa, obitava na brežuljcima, na neplodnim, osunčanim zemljištima koja su dobro drenirana, pored puteva, na kamenjarima.

Karakteristike trnjine

Trnjina dobro podnosi visoke, ali i veoma niske temperature, čak i -25º C. Prema naučnoj klasifikaciji, pripada porodici ruža Rosaceae, a rodu Prunus kao i sve šljive. Trnjina predstavlja trnoviti razgranati grm koji može da naraste 4-5 metara visine, prema nekim podacima čak i 6-7 metara.

Ima dug životni vijek, 60 godina i više. Posjeduje tamnosmeđu, gotovo crnu koru, listovi su jajoliki, sa prisutnim dlačicama na naličju, dok je obod lista nazubljen. Karakteristično je zastupljena metamorfoza listova u trnove. Listovi posjeduju velike količine vitamina C, a kao i cvijetovi upotrebljavaju se za pripremu čaja. Grm trnjine je listopadan, listovi postepeno požute u jesen da bi u zimu grm ostao bez lišća u potpunosti i tada najbolje uočavamo tamnosmeđu, gotovo crnu koru drveta.

Cvijetovi su pojedinačni, rastu na kratkim cvijetnim stapkama, oprašuju se insektima. Cvijet je dvopolan, sa karakterističnim mirisom na badem. Cvjetanje se odvija u aprilu i maju i to prije samog listanja. Izuzetno vrijedni izvori nektara i polena nalaze se u cvijetovima. Plod trnjine su gorke koštunice, kiselog ukusa veličine oko 1 cm. Plodovi postaju slađi nakon prvih mrazeva. Plodovi trnjine sadrže različite materije: organske kiseline, vitamin C, tanine, vitamin E, A, B6, ugljene hidrate, minerale, gorke materije.

Od bolesti najpodložnija je djelovanjurazličitih vrsta gljivica, a naročito je napada parazitska gljivica, Taphrina pruni koja uzrokuje oboljenje rogač šljive pogotovo na plodovima. Ovo oboljenje se manifestuje deformacijom plodova koji su kao spljošteni, boja im je svetlozelena, a zatim pocrne, grane se lako lome. Pored ove gljivice napadaju je i uši (Aphididae) te larve raznih leptira iz reda Lepidoptera koji se hrane lisnom površinom.

Trnjina dobro sagorjeva pa se koristi kao ogrijev, idealna je kao samostalni ukrasni grm i živa ograda. Veoma je efikasna u sprječavanju erozije tla. Trnjina se može razmnožavati reznicama koje uzimamo u rano ljeto ili sjetvom sjemenki. Ono što je vrlo važno jeste da se pravilno i pravovremeno orezuje.

Ljekovita svojstva trnjine

Ova biljna vrsta ima veoma izražena ljekovita svojstva. U ljekovite svrhe se koriste gotovo svi dijelovi biljke – list, cvijet, plod, korijen, kora. Najviše se pripremajučajevi od listova, cvijetova i plodova trnjine. Čajeve od listova i cvijetova trnjine ne smiju upotrebljavati trudnice i djeca.

Oparak odnosno čaj od same kore trnjine se upotrebljava za liječenje groznica. Pored čaja, takođe se pripremaju i sirupi, kompoti, sokovi, pekmezi. Pripremljeni  odnosno čaj od listova trnjine, ima različite namene te se tako primjenjuje kod ljudi koji imaju problema sa prostatom i mokraćnim putevima.

Sami cvijetovi imaju više ljekovitih osobina te se upotrebljavaju kao laksans, diuretik, za probavne smetnje, kod grčeva, za pročišćavanje krvi kao i za efikasno lječenje kašlja. Primenu je našla i u dermatologiji kao i kod želučanih problema. Pripravci od cvijetova trnjine u značajnoj mjeri smanjuju probavne smetnje.

Cvijetovi trnjine za pripremu čajeva beru se u aprilu i maju, kada se još nisu u potpunosti otvorili. Nakon berbe cvijetovi se suše u hladu. Preporučuje se da budu upotrebljeni u kratkom vremenskom periodu s obzirom na to da se ne mogu dugo čuvati. Dužim čuvanjem gube svoja medikamentna svojstva.

Plodovi trnjine su okrugle, sitne, pepeljaste koštice sa značajnim ljekovitim osobinama, te se od njih prave različiti pripravci koji su pronašli svoju primenu u liječenju mnogih upalnih stanja. Koriste se kako svježe tako i sušene koštunice trnjine. Koštunice trnjine mogu da se suše u hladu, ali i u rerni ili nekoj sušari.

Čaj od cvijetova trnjine

Za pripremu ovog čaja potrebno je 1 čajnu kašiku (oko 10 g) cvietova trnjine preliti sa 100 ml ključale vode. Ostaviti da odstoji neko vrijeme, minimalno 15 minuta kako bi cvijetovi otpustili ljekovitu aktivnu materiju. Nakon toga procjediti i piti 2 puta dnevno bez upotrebe šećera ili nekog drugog zaslađivača.

Pored čaja od listova se, takođe, na sličan način može pripremiti ičaj od sušenih plodova trnjine. Razlika je u tome što određena količina sušenih plodova vri u određenoj količini vode (250 ml vode i jedne četvrtine čajne kašike sušenih plodova trnjine) nekoliko minuta, procjedi i pije tokom dana.

Pekmez od trnjine

Pekmez od trnjina je izuzetno vrijedan pripravak kod želučanih tegoba, a za njegovu pripremu potrebno je prikupljene plodove trnjine oprati, te ostaviti 24 sata potopljene u vodi. Nakon toga ih procjediti te preliti vodom i staviti da se kuvaju sve dok ne omekšaju.

Nakon što plodovi omekšaju, pasirati ih i dodati šećer. Na jedan kilogram plodova dodaje se 250 g šećera. Ovu masu treba kuvati dok se ne zgusne. Dobijeni vrući pekmez sipati u vruću staklenu ambalažu te primjenjivati 1 kašiku pekmeza dva puta na dan nakon jela.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Kako se uzgaja TRNJINA?

Trikovi za uspiješan uzgoj ribizle!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI