Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRadovi u voćnjaku po mjesecima - Kalendar voća

Radovi u voćnjaku po mjesecima – Kalendar voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Podsetnik za sve koji se bave voćarstvom. Kako izgledaju radovi u voćnjaku po mjesecima.

JANUAR:

U januaru se vrši orezivanje jabučastih voćnih vrsta. Još uvijek se prodaju plodovi kruške i jabuke. Nabavljaju se pesticidi i djubrivo za prihranjivanje voćki.

FEBRUAR:

Februar je mjesec za rezidbu ne samo jabučastih već i koštičavih voćnih vrsta. To je vrijeme za površinsku obradu zemljišta kao priprema za proljećnu sadnju voćaka. Zatim, vrši se zimsko prskanje voćnjaka i klasiranje podloga i sadnica.

MART:

Mart je mjesec za podizanje novih zasada, matičnjaka i podloga. Takođe se radi na suzbijanju korova u voćnjaku i obavlja medjuredno oranje. Vrijeme je i za plavo prskanje kajsije i breskve. Zatim, prekalemljenjivanje i podmladjivanje voćnih sorti. Orezivanje malina i kupina.

APRIL:

U aprilu se sprovode mjere zaštite protiv štetočina i bolesti. Vrsi se detaljna obrada zemljista u voćnjacima, matičnjacima, rastilu i sjemeništima. April je takođe mjesec za čisćenje podloga.

MAJ:

U maju i dalje traje obrada zemljišta. Tada je potrebno prorijediti plodove voćaka i ukloniti nepotrebne mladare u novijim zasadima. Ovo je i mjesec za kalemljenje i čisćenje podloga. A počinje i prva berba jagode, višnje i trešnje.

JUN:

U junu se nadalje sprovodi zaštita voćnjaka od štetočina i bolesti, kao i površinska obrada zemljista. Obavlja se zeleno orezivanje mladih bresaka. Jun je mjesec kada se bere malina, trešnja, višnja, i rane sorte kruške, jabuke, breskve, kajsije i šIjive.

JUL:

Jul je mjesec kada je voćke potrebno zalivati i obaviti zelenu rezidbu. Kod mladih zasada kruške i jabuke izvodi se razvodjenje mladara, prstenovanje i poluprstenovanje. Pripremaju se podloge za kalemljenje i obavlja se kalemljenje podloga. Nastavlja se berba voćaka započeta u junu mjesecu. Obavlja se zastita voćnjaka od bolesti i stetočina kod voća koje će tek kasnije dati plodove. Pripremaju se uslovi za sadnju jagode.

AVGUST:

Poćinje sadnja jagoda i nastavlja se priprema podloga za kalemljenje i izvodi samo kalemljenje voća. Pored plodova koji sazrijevaju još u julu, u drugoj polovini avgusta počinju sazrijevati i lješnici. Priprema se i analizira struktura zemljista, za nove sadnice. Zalivanje, zaštita od stetočina i obrada zemljista i dalje traju. Kao i razvođenje mladara.

SEPTEMBAR:

Kalemljenje voćaka trebalo bi zavrsiti u prvoj dekadi septembra. Zatim obaviti osnovno djubrenje voćnjaka i pripremiti zemljiste za podizanje voćnjaka, rastilo i sjemenište. U septembru počinje berba oraha, kasnih sorti jabuke i kruške, a nastavlja se i berba lješnika.

OKTOBAR:

Berba oraha i zimskih sorti jabuke i kruške se privodi kraju. Obavlja se jesenja obrada zemljista i osnovno djubrenje. Oktobar je vrijeme za sjetvu sjemena u sjemeništu i pripremu sadnica za vadjenje.

NOVEMBAR:

U novembru se konačno vade podloge i sadnice voćaka. Nakon toga se podižu novi voćnjaci i matičnjaci. Sprovodi se plavo prskanje voćaka i druge mjere zastite od stetočina.

DECEMBAR:

Decembar je mjesec koji obično ne dozvoljava dalje radove u voćnjaku, mada se u slučaju ekstremno povoljnih uslova može nastaviti sadnja voćaka. U svakom slučaju se vodi briga o plodovima, sadnom materijalu, poljoprivrednim mašinama, alatima i ambalaži. Decembar je vjerovatno i najpovoljniji mjesec za edukaciju voćara kada bi bilo dobro da obnove i unaprede svoje znanje o voćarstvu, sto će svakako dati i pozitivne rezultate.

Izvor: poljoprivrednisavetnik.com

PROČITAJTE:

TRULEŽ KORIJENA MALINE – Mladi izdanci u proljeće naglo venu i propadaju

Vertikalni uzgoj jagoda – Najbolje rješenje za visok prinos na malom prostoru

Kakvo zemljište odgovara jagodama za postizanje visokih prinosa?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI