Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaGORKA SO (EPSOM SO) dobra je za vaše biljke - Evo kako...

GORKA SO (EPSOM SO) dobra je za vaše biljke – Evo kako se koristi za prihranu i đubrenje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gorka so – Brojni vrtlari kunu se da dvije kašičice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prihranu magnezijumom ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prsakanje lista, zalivanje otopinom gorke soli. Ali samo u slučajevima nedostatka magnezijuma.

Gorka so – Epsom so

Je magnezijum sulfat heptahidrat koji u kristalima možemo kupiti u svakoj apoteci. Koristimo je kao kozmetički pripravak u kupkama, sredstvo za opuštanje zgrčenih mišića, ali i kao laksativ koji se naširoko koristi u raznim režimima čišćenja crijeva ili jednostavno kao sredstvo protiv zatvora.

No manje je poznato da je gorka so i sjajno đubrivo u slučajevima kada vaše biljke pate od nedostatka magnezijuma. Njega ćete prepoznati kao blijeđenje starijih listova pri čemu lisne žile ostaju zelene. Magnezijum je nužan za proizvodnju hlorofila, zelenog pigmenta bez kojeg nema fotosinteze. Naime, u središtu porfirinskoga prstena klorofila nalazi se upravo atom magnezijuma. I zato biljke koje imaju dovoljno magnezijuma imaju tamniju zelenu bolju, bolje obavljaju fotosintezu, bolje rastu, više cvjetaju i plodonose.

Šta možemo đubriti gorkom solju?

Iako se najčešće njome đubri paradajz, gorka so dobra je za većinu povrća i ukrasnog bilja te lončanica, posebno ako rastu u pjeskovitom ili kiselom tlu. Važno je napomenuti da gorka so u sebi nema drugih potrebnih hranjiva poput fosfora, azota ili kalijuma te da ju treba primjenjivati isključivo u slučaju dokazanog nedostatka magnezijuma. U protivnom, to je samo bacanje novca i vremena.

Takođe nismo skloni vjerovati ni da je gorka so čudotvorni mineral koji pomaže u borbi protiv biljnih bolesti i štetnika, a što sugerišu proizvođači i trgovci ovom hemikalijom.

Kako prihranjivati gorkom solju?

Brojni vrtlari kunu se da dvije kašičice gorke soli stavljene pod presadnicu čine čuda, ali za to zapravo i nema stvarnih dokaza. Zbog toga preporučujemo folijarnu (preko lista) prihranu gorkom solju ili, u slučaju kada se radi o lončanicama koje ne trpe prskanje lista, zalivanje otopinom gorke soli.

Koje koncentracije primijeniti?

Za fino prskanje lista ili zalivanje u četiri litre vode otopite do vrha napunjenu kašiku gorke soli. Brojni internetski ‘gurui’ kažu da takvu prihranu obavljaju na mjesečnoj bazi, ali iskusniji vrtlari kažu da svoje biljke “počaste” magnezijumom dva do četiri puta godišnje.

Gorku so možete nabaviti u apotekama.

Izvor: mojevrijeme.hr

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI