Subota, 25 Maja, 2024
spot_img

Kako gajiti dekorativni suncokret

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Latinski Helianthus annuus ili poznatiji kao suncokret je biljka iz familije Asteraceae ili glavočika veoma interesantna za proizvodnjiu zbog svoje višekratne namjene.

Pored ulja koji je glavni proizvod ovog usjeva ukoliko se gaji kao ratarska kultura, suncokret je jedna od najvažnijih medonosnih biljaka, ali takođe i dekorativna biljna vrsta. Dekorativni suncokret se može koristiti za gajenje u vrtovima i parkovima, za rezano cvijeće i kao dekorativni suncokret za gajenje u saksijama, te samim tim i oplemenjivanje dekorativnog suncokreta kreće se u pravcu njegove namene.

Gajenje

Tri najvažnija faktora za dobar razvoj dekorativnog suncokreta su dnevna svjetlost, voda i plodnost zemljišta. Najpogodnija zemljišta za uzgoj dekorativnog sunckreta su neutralna (pH 7) ili blago alkalna (pH 7.5-8), dobro propusna. Bitan faktor za uspiješan razvoj ove biljke je svjetlost, tako da je potrebno biljke posaditi na osunčanom mjestu kako bi imaje dovoljno sunca. Mada može da podnese sušu, zalivanje je potrebno kako listovi i cvijetovi ne bi gubili na svom kvalitetu i estetici. Ukoliko dođe do sušenja listova zbog nedostatka vode, osušeni listovi se ne mogu regenerisati kasnijim zalivanjem.

Dekorativni suncokret se sije početkom aprila i maja mjeseca na stalno mjesto. Pri temperature od 22 ºC seme brzi niče za dva do sedam dana.

Sjetva se obavlja na stalno mjesto ili u saksije. U zemlju prije sjetve treba dodati organsko đubrivo. Dubina sjetve je od 4 do 6cm, dok je razmak između redova 70x30cm.

Sjetva u saksije se izvodi tako što se 3-5 sjemenki stavlja u saksiju prečnika 15cm nakon ubacivanja sjemena u zemlju, zemlja se blago pritisne kako bi se uspostavio bolji kontak sjemena i zemljišne vlage, što je bitno za incijalni (početni) razvoj biljke. Nakon toga se zalije. Saksiju je potrebno držati na toplom mjestu i obilno zalivati i prihranjivati biljku dva puta nedeljeno. Kada izdanci dostignu visinu od 10 do 15cm, vrši se selekcija tako da se ostavljaju samo najjači. Kada se biljka dobro ukorijeni i kada korijen ojača može se prebaciti u veću saksiju koja će biti stalno mjesto. Cvjeta u julu i avgustu sukcesivno u trajanju od mjesec dana. Biljka se razvija do visine od 1,5m sa velikim brojem bočnih grana. Nema posebnih agrotehničkih zahtjeva.

Suncokret reguje na prostor u kojem se razvija, tako da ako želite cvijet većeg prečnika gajite suncokret na većem rastojanju od drugih biljaka, tako će prečnik cvjeta biti veći, a stabljike deblje. Ukoliko se suncokret gaji blizu jedan drugog biljke će biti više i sa cvjetovima manjeg prečnika.

Treba znati i činjenicu da ako su stabla tanja i viša pod dejstvom vjetra mogu lako biti iščupana iz zemlje ili saksije. Ukoliko je namjera da se suncokret gaji na zemljištu u vrtu preporučuje se direktna sjetva u vrt zbog razvoja korijenovog sistema, jer ukoliko se seme seje prvo u saksije, pa prebacuje u zemljište u baštu to može djelovati stresno na korijen suncokreta, što će uticati kasnije na razvoj cijele biljke. Takođe, biljke koje su prvobitno posijane u saksiju, pa zatim prebačene u zemljište u vrtu biće niže nego da su zasađene direktno u zemljište. Ukoliko želite da dobijete zaista velike biljke najbolje je da se posade direktno u zemljište bez premiještanja, da bi se korijenom sistem pravilno razvio do svoje pune mase.

U prodaji su sterilne forme koje ne proizvode polen, da bi se izbjegle alergije kod ljudi, a i zbog estetskih razloga. Sorte dekorativnog suncokreta pogodne za uzgoj u našim agroekološkim uslovima su Neoplanta, Heliopa, Talia i Iskra.

NEOPLANTA ima bordo crvenu boju jezičastih i cevastih cvjetova. Može se korisititi za rezani cvijet i za gajenje u parkovima i baštama. Biljke su srednje visine i razgranate cijelom dužinom stabla.

HELIOPA ima žutu boju jezičastih cvjetova, a pogodna je za korišćenje kao rezani cvijet. Biljke su srednje visine i sa dugačkim bočnim granama.

TALIA ima limin žutu boju jezičastih cvjetova, a pogodna je za gajenje u parkovima i vrtovima. Biljke su srednje visine i granate cijelom dužinom stabla.

ISKRA boja jezičastih cvjetova je žuta sa narandžasto-mahagonicrvenim prugama. Pogodna je za gajenje u vrtovima. Biljke su niže i granate.

Izvor: agroeko.net

PROČITAJTE:

Sjemenke suncokreta su dobre za mršavljenje

Moć SUNCOKRETA da pročišćava ZAGAĐENO zemljište!

Evo zašto se suncokret okreće prema suncu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI