Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img

Kako suzbiti varou zimi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčelari bi trebalo, ukoliko to do sada nisu uradili, da iskoriste naredni period i izvrše zimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom.

Pčelinja društva tretirati rastvorom šećernog sirupa i dehidrara oksalne kiseline pri spoljašnjoj temperaturi od 0 do 5 °C, u danima kada je povećana vlažnost vazduha, a pčelinja društva se nalaze u zimskom klubetu bez prisustva pčelinjeg legla.

PROČITAJTE: Napokon pravi prirodni preparat protiv varoe

Pri tretmanu pčelinjih zajednica strogo voditi računa o koncentraciji oksalne kliseline u rastvoru, kao i dozi koju sistemom nakapanja unosimo u pčelinje društvo. Preporuka je da koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5% što se postiže miješanjem 35gr. dehidrata oksalne kiseline i 1 litra šećernog sirupa ( 600 gr.šećer u kristalu + 600 ml. destilisana voda + 35gr. dehidrat oksalne kiseline).

Šećerni sirup zagrijati na temperaturi od 35  °C, sipati u flašu sa velikim otvorom i usuti pomoću lijevka dehidrat oksalne kiseline. Dobijeni rastvor dobro promućkati sve dok se kristali oksalne kiseline podpuno ne rastvore. Generalna preporuka je u punoj ulici zaposednutoj pčelama nakapati 5 ml rastvora oksalne kiseline.

PROČITAJTE: Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

Međutim moramo voditi računa da je veći broj pčele skoncentrisan u središnjim ulicama, a manji broj u krajnjim, te i količinu rastvora trebamo prilagoditi u zavisnosti od koncentracije pčela u tretiranoj ulici. Nakapavanje oksalne kiseline vrši se između satonoša direktno na pčele i to medicinskim špricom sa produženom plasničnom cjevčicom (od sokića) ili nekim drugim aplikatorom koji se može nabaviti na tržištu. Pri pripremi rastvora i tretiranja pčela oksalnom kiselinom obavezno koristiti zaštitnu opremu (zaštitne rukavice, masku i zaštitne naočare).

Izvor: domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI