Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiEvo zašto se suncokret okreće prema suncu

Evo zašto se suncokret okreće prema suncu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najinteresantnijih misterija u biljnom svetu najzad je rešena! Na pitanje zašto se suncokret okreće prema Suncu konačno je dat odgovor nauke.

Naučnici već vjekovima znaju da suncokreti prate kretanje Sunca, okrećući svoje cvjetove od istoka prema zapadu kako dan odmiče, ali do sada nisu znali zašto je to tako.

Američko istraživanje pokazalo je da kretanje suncokreta za Suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat, a te promjene pozicija biljke čine i većim i pčelama privlačnijim.

Od 1898. naučnici posmatraju kako se suncokreti na početku dana okrenuti prema istoku, da bi se kako dan odmiče okretali prema zapadu, a onda tokom noći ponovo vratili na istok. Niko dosad nije uspio da shvati šta uzokuje taj proces.

Kako bi ustanovili da li je u pitanju biološki sat ili se biljke jednostavno kreću po nekom predodređenom rasporedu, američki biolozi sproveli su niz eksperimenata.

Eksperiment

Prvo su suncokrete privezali da ne bi mogli da se pomjeraju, a zatim ih postavili u posude koje su na početku dana okrenuli na zapad, suprotno od signala koje uobičajeno dobijaju od Sunca. Time su uspjeli da im poremete ritam.

Zatim su ih postavili u laboratoriji s fiksiranim vjještačkim svjetlom i ustanovili da su se suncokreti nekoliko dana njihali napred-nazad.

Zatim su napravili vještačko svjetlo koje se kreće od istoka prema zapadu. Suncokreti su uspjeli da usklade svoje pokrete u skladu s kretanjem svjetla kada je ono pratilo 24-satni ritam, ali nisu kad je ritam promjenjen na 30 sati.

Sve je to dovelo do zaključka da je u suncokretima nešto povezano s 24-satnim ritmom kretanja.

Ali šta je to što zapravo uzrokuje kretanje suncokreta? Naučnici su ustanovili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane, a to uzrokuje da suncokret pomjera svoj cvijet.

Takav tip rasta je drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi, odnosno u 24-satnom ritmu. Pokazalo se da je to za biljku dosta važno jer su one okrenute od Sunca tokom eksperimenata imale 10 odsto manje listove od prosječnih.

Takođe, suncokreti koji su ujutru bilo okrenuti ka istoku privukli su pet puta više pčela od onih vještački okrenutih na zapad.

Izvor: radiosarajevo.ba

PROČITAJTE:

“Karfiol koji ujeda”: Uočeno biće koje je ranije viđeno samo tri puta

Kako da napravite prah od cvekle i za šta se može koristiti

PIVO kao prihrana – Od njega cvijeće BUJA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI