Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiUzgojite malinu na terasi svog stana

Uzgojite malinu na terasi svog stana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovu skupu, ali izuzetno zdravu voćnu poslasticu, možete zasaditi i u saksiji, žardinjeri, koje se smještaju na balkonu ili terasi. Primjera radi, mogu se maline gajiti u posudama, ne većim nego kanta od polidisperzije.

Tada se može pripremiti dobar hranljivi substrat, koji se sastoji od 50 procenata baštenske zemlje, sa dodatkom 20 procenata zgorelog stajnjaka, 20 procenata treseta 10 procenata pijeska i potrebno je u smjesu dodati sporotopivo đubrivo NPK sa dosta fosfora i kalijuma, kao i jednu količinu agroperlita koji će održavati vlažnost i vazdušastost supstrata u posudi.

Ovako zasađene biljke treba da su na podlozi koja je propusna za vodu ili dobro drenirana. Takođe, neophodno je postaviti UV stabilnu mrežu za zasjenu, koja ima ulogu smanjenja zračenja i sprečavanje olujnog lomljenja biljaka u posudama, kao i pregrijvanje podloge na kojoj su smještene posude, ukoliko je u pitanju najlon ili beton.

Posude bi trebalo da su raspoređene, tako da svaka biljka ima dovoljno mjesta da se razvija i da ostane zdrava i vitalna, jer gust sklop, slabi kondiciju i loše utiče na kvalitet, a i na sam prinos roda kod maline.

Izvor: magazin.novosti.rs

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite borovnice na terasi

Odgajite zelenu salatu i spanać na terasi: Za dva mjeseca imaćete svjež, domaći proizvod /VIDEO/

Savjeti za gajenje banane u dvorištu ili bašti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI