Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img

Kako da sačuvate ljetne lukovice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenja njega ljetnih lukovica begonija, kana, dalija, ljiljana, frezija je veoma važna, a ne postoje strogo određena pravila vezana za prezimljavanje ovih osjetljivih lukovica. Jedno je sigurno – u  našem podneblju neophodno ih je izvaditi iz zemlje i uskladištiti na sigurnom mjestu. Važno je da:

  • lukovice održavate suve i iznad temperature smrzavanja
  • da ih nikada ne pakujete u kontejnere koji ne propuštaju vazduh, jer se u ovakvim uslovima kondenzuje vodena para i stvaraju se uslovi za razvoj bakterijske truleži i gljivičnih oboljenja
  • da redovno provjeravate da li su suve i da li je došlo do pojave plijesni
  • lukovice obavezno odvojte po boji i tipu

Nekoliko specifičnosti za neke od osjetljivih lukovica

Begonija (Begonia tuberhybrida)

Prvi mrazevi uništiće nadzemni dio biljke, ali ne i gomolj. Izvadite gomolj sa 10 cm dugačkim dijelom stabla i ostavite ga da se suši oko sedam dana. Nakon ovog perioda, uklonite listove i zemlju sa gomolja i skladištite ih u tresetu ili piljevini na oko 10oC. Ponovo ih zasadite u rano proljeće i držite na toplom (18-24oC). Kada izbojci potjeraju, premjestite ih na sunčano mjesto. Održavajte umjerenu vlagu, ali vodite računa da ne zalivate previše. Iznesite ih napolje kada prođu opasnosti od poznih mrazeva.

Kana (Canna)

Mraz će uništiti nadzemni dio biljke prije nego dođe do izmrzavanja rizoma. Pažljivo izvucite biljke iz zemlje i odstranite izmrzli nadzemni dio. Operite ostatke zemlje sa rizoma i ostavite ih da se osuše. Ovako očišćene i suve rizome možete umotati u novinski papir ili spakovati u papirne kese ili kartonske kutije. Čuvajte ih na temperaturi od 7-10oC. Na ovaj način će prezimiti bez značajnijih oštećenja. Kane se mogu i podjeliti tako da svaki dio sadrži najmanje tri okca. Ovo radite rukama ili, što je mnogo sigurnije, oštrim nožem. Nakon djeljenja ostavite ih da bi se mjesto reza osušilo kako ne bi došlo do pojave bakterijske truleži. Sadite ih u saksije u rano proljeće ili direktno u zemlju kada temperature porastu iznad 18oC. Zalivajte ih tako da im se obezbjedi dovoljno vlage.

Dalija (Dahlia, Anemona)

Dalije mogu prezimiti i u zemlji ukoliko zime nisu suviše hladne i to prekrivanjem većom količinom malča. Ovo je veoma rizičan način prezimljavanja, pa da biste ih sigurno sačuvali, morate ih izvaditi iz zemlje prije nastupanja oštrijih mrazeva. Najjednostavniji način da uočite okca kod dalije, ukoliko želite da je djelite, je da je izvadite iz zemlje prije nego nadzemni dio odumre. Ovi gomolji ne podnose potpuno sušenje. Čuvajte ih rastresitom tresetu i mjesečno provjeravajte da ne bi došlo do potpunog isušivanja. Ukoliko je to neophodno, lagano povremeno orošavajte treset. Gomolji dalije se najčešće  sade direktno u vrt kada se zemlja zagrije, a opasnost od mraza u potpunosti prođe.

Gladiola (Gladiola, Freesia)

Izvadite gomolje iz zemlje u jesen kada listovi požute, ili nakon prvog jesenjeg mraza. Odrežite nadzemni dio na 2,5 cm od gomolja i ostavite da se osuši. Odstranite stari smežurani dio, a sačuvajte samo novoobrazovani gomolj. Gomolji se lako čuvaju u rastresitom tresetu ili pjesku. Kada se zemljište zagreje, možete ih saditi direktno u zemlju. Kako biste produžili vrijeme cvjetanja, sadite ih sukcesivno na 15 dana.

Ljiljan Glori (Gloriosa superba)

Čuva se u rastresitom tresetu. Svakog mjeseca provjerite lukovice i odstranite sve meke i natrule djelove koji se mogu razviti u toku skladištenja. Nakon svakog odstranjivanja ovakvih djelova ostavite da se povrjeđena mjesta potpuno osuše. Način čuvanja je isti kao i za dalije. Lukovice ljiljana možete saditi u saksijama već dva mjeseca nakon skladištenja ili sačekati rano proljeće

Izvor: floraekspres.rs

PROČITAJTE:

KANA: Kako da je zalivate i razmnožavate

Otkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiole

Kada je pravo vrijeme za sadnju gladiole

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI