Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKANA: Kako da je zalivate i razmnožavate

KANA: Kako da je zalivate i razmnožavate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kana (Canna indica) je atraktivna cvjetnica koja na Mediteranu prezimljava u zemljištu. U našim uslovima treba voditi računa o vremenu sadnje, odnosno, ne treba rizome saditi ako se temperature spuštaju ispod 15°C. Veoma su raskošne, egzotične ljepote i jednom kada ih posadite uvjek ćete ih željeti u bašti.

Doba cvjetanja

Regularno kana cvjeta od sredine maja pa do prvih mrazeva. Danas se često već početkom maja mogu naći cvjetajuće biljke u saksijama. One su uglavnom proizvedene u zaštićenom prostoru i mogu se odmah saditi u bašte.

Miris biljke

Kana nije biljka koju ćete saditi zbog mirisa. Atraktivnim bojama listova i krupnim cvjetovima daje bašti duh tropa u hladnijim klimatima.

Preporuka za sadnju

Niži varijeteti mogu se saditi i u velikim saksijama, a krupne se uglavnom sade kao soliterne biljke (dominantne cvjetnice koje dobro mogu poslužiti i kao pozadina nižim cvjetnicama). Najpopularnije su u središtu cvetnih rondela.

Svjetlo/pozicija

Sade se na potpuno osunčanim pozicijama, mada dobro podnose i nešto manju sjenku. Zemljište treba da je dobro obrađeno, duboko i bogato humusom. U ovakvim zemljištima krupni rizomi kane lijepo rastu i u sljedećoj sezoni daju mogućnost da je lijepo razmnožite.

Temperatura

Kana je biljka koja voli toplotu. Nikako je ne treba saditi prije nego prođu opasnosti od poznih mrazeva. Dakle, poslije prvog maja. Dobro podnosi niske pozitivne temperature, ali će joj prva slana oboriti listove. Odlično podnosi ljetnje žege jer su listovi presvučeni finim pepeljkom koji spriječava pretjerano isušivanje. Kana podnosi letnje žege, ali ne i sušu!

Presađivanje

Ukoliko je kupujete kao rasad iz saksije, pažljivo je izvucite iz saksije i posadite na mjesto na koje ste planirali. Da biste dobili lijepu pokrivenost, razmak sadnje ne bi smio da bude preko 30 cm. Dobro obradite zemljište i dodajte malo treseta kako bi oko rizoma bilo dovoljno vazduha. Ako je zemlja previše glinovita, suši se i puca u toku ljeta, možete dodati i mljeveni kokos ili kokosov čips. Na ovaj način zadržaćete više vlage oko korijena, što kanama pogoduje.

Ako rizome sadite u saksije onda je dobro da to budu saksije 13cm prečnika. Neke gomolje koji su snažni i krupni jednostavno nećete moći da posadite ni u ove već će vam trebati veće. Do pola saksije naspite zemlju. Spustite rizom tako da su okca okrenuta prema površini, a korijen prema dnu saksije. Posađene biljke stavite na svjetlo mjesto i održavajte temperaturu oko 14 do 16°C. Ovo će biti dovoljno da kane potjeraju. Ako počnu da prerastaju, slobodno spustite temperaturu do 8°C. Redovno i umjereno zalivajte i čim to uslovi dozvole presadite u baštu. Za ovaj period rasta u saksiji ne bi trebalo više od 50 do 60 dana.

Orezivanje

Iako su krupne i robusne biljke, kane se ne orezuju. Jedino orezivanje sprovodi se prije sadnje kada se reže rizom u svrhu razmnožavanja.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kana je jednostavan posao. U jesen, kada prođe prva slana i kanama padnu listovi, vrijeme je da ih izvadite. Nadzemni dio odsjecite na 20 cm iznad zemlje, a rizome izvadite ašovom i skladištite zajedno sa zemljanim busenom. Ovako ih možete čuvati do kraja februara u dobro provjetrenoj prostoriji u kojoj temperature ne padaju ispod 3 do 5°C. U februaru očistite rizome i jednostavno ih oštrim nožem rasjecite na onoliko djelova koliko imaju okaca. Ako ih sječete na ovaj način, dobićete pojedinačne biljke u svakoj saksiji. Možete i ostaviti 2 do 3 okca na jednom rizomu pa će biljke izgledati ljepše i bujnije. Mjesto reza zaprašite sa ugljenom prašinom ili nekim fungicidom kako ne bi došlo do truljenja.

Zalivanje

Kane odlično podnose vrućinu, ali samo ako su zalivene. Zato kane zalivajte tako da se zemlja oko njih nikada ne osuši. Uvjek provjerite vlažnost i kada primjetite da je zemlja došla u fazu vlažnosti da se od nje ne može napraviti grudva, odnosno da se ne lijepi nego se raspada, zalijte biljke.

Prihranjivanje

Za prihranu možete koristiti kombinaciju balansiranog đubriva 20:20:20 ili 16:6:24 i to 2g na litar vode pri svakom zalivanju.

Na mjesto na koje sadite kane ne ubacujte stajnjak. On može napraviti previše vodene rizome koji propadaju tokom čuvanja, a što je još opasnije može dovesti i do infekcije bakterijom Erwiniom.

Izvor: floraekspres.com

PROČITAJTE:

Kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na odmoru?

Radite ovo redovno i cvijeće će vam duže cvjetati

Penjačice – Ukrasne biljke koje krase vašu okućnicu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI