Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako da sačuvate kompostište preko zime

Kako da sačuvate kompostište preko zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sa vrtoglavim padom temperatura vrijeme je da razmislite u kakvom se stanju nalazi vaš kompost. Tokom ljeta ga je lako sačuvati, ali sa dolaskom zime to postaje sve teže. Podijelićemo sa vama nekoliko korisnih savjeta kako da što bolje sačuvate vaše kompostište preko zime.

Redovno zagrijavajte kompost

Kada temperatura počne da pada, pružite vašem kompostištu mješovit obrok koji sadrži jednaku količinu suve trave i opalog lišća. Pored toga, neophodno je da obrok sadrži i elemente bogate azotom kao što su trava ili kuhinjski otpaci.

Sve to isjeckajte na komadiće, ne veće od 5 centimetra. Smjesu polijte vodom da bi bila vlažna, ali nemojte pretjerati da ne bi postala gnjecava. Ako sastav vašeg komposta sadrži više suvog i opalog lišća, a manje materijala bogatog azotom, dodajte pelet lucerke ili ljudski urin. Ovi sastojci su bogati azotom.

Kada smo dobro zagrijali kompostište, potrebno je da tu toplotu zadržimo. Da biste sačuvali toplotu unutar kompostišta, umotajte ga u aluminijumsku ili samoljepljivu foliju ili ga zamotajte u najlonski džak.

Napravite mu krov

Da biste sačuvali vaš zagrijani kompost, napravite mu krov. Svrha krova je da sačuva svu toplotu i da ne dozvoli da kišnica ili snijeg prodru unutra.

Kompostište možete zaštititi tako što ćete preko njega stvaiti komad pleksiglasa ili stara vrata od tuš-kabine. Pleksiglas ili vrata tuš-kabine mogu biti dobri solarni grijači.

Ne dozvolite kompostištu da se zamrzne

Ako su temperature tokom zime previše niske ili dodajte premalo hrane, vaš kompost može da se ohladi ili čak da se zamrzne. Šta raditi u takvoj situaciji? Ne brinite!

Čim temperatura počne da raste, kompost će polako krenuti da se budi iz zimskog sna. Tokom zime redovno ga prehranjujte i to će ga održavati u životu do proljeća.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Značaj komposta i kompostiranja

12 stvari koje NIKADA ne treba KOMPOSTIRATI

Česti problemi pri kompostiranju i kako ih prevazići

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI