Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljaka12 stvari koje NIKADA ne treba KOMPOSTIRATI

12 stvari koje NIKADA ne treba KOMPOSTIRATI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjećate se vremena kada smo imali samo jednu kantu za smeće? Ti dani zapravo nisu bili dobri, jer smo poslali na deponiju mnoge korisne stvari sa kojima smo mogli da prihranimo naše bašte. Danas je kanta ili prostor za kompost stvar ekonomičnog i održivog načina razmišljanja.

Međutim i u te kante se ubacuju mnoge stvari koje ne bi trebalo, a koje bašti mogu da nanesu više štete nego koristi. Zato smo napravili listu stvari koje nikada ne treba kompostirati.

  1. Proizvodi od tijesta

To uključuje kolače, tjesteninu i većinu pekarskih proizvoda. Ukoliko stavite bilo šta od tijesta na gomilu komposta poslali ste pozivnicu štetnim insektima.

  1. Ulje za pripremu hrane

Ukoliko prospete na kompost ulje koje ste koristili u pripremi hrane, ono će manjim životinjama i insektima mirisati na hranu i ništa ih neće spriječiti da do nje i dođu. Takođe, možete da poremetite ravnotežu vlage komposta.

  1. Bolesne biljke

Jako je važno da se bilo koja biljna masa dobro pregleda prije nego što se ubaci u kompost. Ne želite da prenesete gljivične i bakteriske infekcije na vaše nove biljke.

  1. Štampani i plastificirani papir

Dugačka je lista štampanih papira i kartona, a uključuje časopise, kataloge, flajere, razna pakovanja. Danas se kutije premazuju tankim slojem laka, koji nije klasična plastifikacija, ali je jednako toksičan.

5. Ljudski i životinjski izmet

Kada se kaže životinjski, prvenstveno se misli na mesoždere. Prostirke i izmet biljojeda je, naravno, koristan, ali u manjim količinama.

6. Mesni proizvodi

Ovo uključe kosti, krv, ribu i životinjske masti. Sve to je još jedan magnet za štetočine.

7. Mliječni proizvodi

Suzdržite se od kompostiranja mlijeka, sira, jogurta…Iako će se sigurno razgraditi, atraktivni su za štetočine.

8. Pirinač

Kuvani pirinač je neobično plodno tlo za razmnožavanje nekoliko vrsta bakterija koje ne želite u svojoj kompostnoj gomili. Sirovi pirinač privlači vaši, moljce i slične insekte.

9. Invazivne baštenske biljke

Maslačak, bršljen, kudzu ili japanska detelina su primeri biljaka ili korova koje će vašu gomilu komposta vjerovatno smatrati odličnim staništem za razvoj, a ne za razlaganje.

10. Piljevina

Piljevina je dobra samo ukoliko znate da drvo nije obrađivano. Ukoliko ne znate, nemojte da je dodajete

11. Orah

Orah sadrži juglon, prirodno jedinjenje koje se nalazi u lišću i drugim dijelovima, poput grnačica, u kori, u cvijetu, omotaču plodova. Određene biljke su osjetljive na ovo jedinjenje, kao što su paradajz, paprika, krompir, patlidžan, kupus, petunije, hrizante, hortenzije… U prisustvu juglona mogu da uspore razvoj, da počnu da žute i venu.

12. Kiselo voće

Citruse, poput limuna, ne treba dodavati u kompostnu gomilu, jer zapravo mogu da ubiju dobre bakterije koje pomažu kompostu da se razloži.

Izvor: Tree Hugger

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI