Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaČesti problemi pri kompostiranju i kako ih prevazići

Česti problemi pri kompostiranju i kako ih prevazići

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dešava se da kompost ponekad krene da tjera svoju politiku. Uprkos tome da je postupak za pravljenje ispoštovan i da je gomila propisno zaštićena od uticaja sunca, vetra i kiše, opet ne ide kako bi trebalo. Navešćemo par simptoma lošeg komposta i kako se mogu popraviti:

Mokar je, lako se natapa ili je ljigav

Nema ničeg goreg od hladnog, ljigavog komposta. Faktori koji utiču na ovu pojavu su: loš protok vazduha kroz gomilu, previše vlage i nedostatak materije bogate azotom.

Kompostna gomila koja je prepuna materijala (košena trava, pokvarena slama, pokvatena silaža, itd.) koji, kada je vlažan, postaje zgusnut tako da vazduh ne može da stigne do sredine gomile. Ovo se često dešava kada naleti kišni period, gomila se natopi i ne prevrće se.

Srećom ovo nije velik problem i lako se rješava. Ukoliko problem predstavljaju duge kiše koje padaju danima nužno je kompost prekriti najlonom ili ciradom. Kada kiša prestane potrebno je odmah izprevtati gomilu radi bržeg cijeđenja viška vode iz nje. Ukoliko imate pri ruci neki “vruć” biljni materijal koji je bogat azotom (biljni ostatci leguminoza su najbolji: lucerka, djetelina, pasulj, grašak itd.) ili vlaknast materijal koji se ne zgušnjava (sjeckana šepurina ili strugotina). Ovi dodatci će podići temperaturu i “krčkanje” komposta će se nastaviti kako bi trebalo da ide.

Kompost je suv i prašnjav

Ova situacija je suprotna od prethodne. Kompost se u nedostatku vlage pretvara u prah i nova materija koja se naknadno dodaje,
jednostavno, ne sadrži dovoljno vlage neophodne za normalan proces komostiranja.

Rješenje je još jednostavnije nego u prethodnom slučaju: češće zalivanje komposta.

Kompost je pun buba

Može se destiti da prilikom prevrtanja komposta naletite na mokrice. Česta je pojava mrava, uholaža, bubašvaba i raznih larvi u kompostu. Zašto se ovo dešava? Insekti se hrane materijom koja je u raspadanju i njihovo prisustvo je jasan pokazatelj da se kompost jako sporo razgrađuje. U principu mokrice i insekti nisu štetni po kompost ali ukoliko se taj isti kompost koristi u stakleniku, plasteniku ili leji insekti, naročito mravi, napraviće velik problem, a problem ovog tipa je nešto što nam ne treba nikako.

Bube se mogu istjerati iz komposta tako što će temperatura kompostne gomile da se podigne na ili preko 48°c. Ova temperatura se postiže tako što se kompost pri prevrtanju baca na plastičnu podlogu i prekriva folijom koja će kasnije služiti kao plastični omotač koji grije gomilu.

PROČITAJTE: 12 stvari koje NIKADA ne treba KOMPOSTIRATI

Biljke niču iz komposta

Ovaj slučaj se može javiti samo kada temperatura gomile koja se kompostira nije dovoljno visoka da uništi sjemena korova koja se u gomili nalaze.

Čupanjem mladih korova i bacanjem istih u gomilu je rješenje koje se može preduzeti u cilju njihovog suzbijanja. Sa druge strane, ukoliko se korovi javljaju u kompostu otvara se mogućnost za gajenje rasada na kompostnoj gomili.
Biljke kao što su tikve, bundeva i paradajz uspješno niču na kompostnoj gomili. Kasnije se mogu izvaditi i koristiti kao rasad.

Smrdi

Ukoliko osjetite da gomila ima oštar miris amonijaka to znači da aerobne bakterije koje su potrebne za proces uspješnog kompostiranja nemaju adekvatne uslove za život. Bez aerobnih batkterija materija koja bi trebala da se kompostira samo trune i ,osim oštog mirisa, muve su jasan znak da proces ne ide u željenom pravcu.

Uzročnici su najčešće odpadci koji sadrže velike količine azota. Previše svježeg stajnjaka, prostirke, kuhinjskih otpadaka isl.

Treba dodati materije koje se sporije razgrađuju i imaju manje količine azota npr. sjeckano lišće i strugotina.

Poslije par prevrtanja problem bi trebao da bude rješen.

Kompostiranje je jedan veoma jednostavan proces koji pretvara otpad u hranivo za biljke i ovaj proces je poželjno praktikovati u što većem broju gazdinstava. Naravno, neki su uspešni u prizvodnji, neki nisu bili uspješni pa odustali, a neki još nisu ni pokušali. Ovaj člnak ima svrhu da razjasni neke od glavnih anomalija koje se mogu javiti pri komostiranju i samim tim ohrabri one koji do sada nisu kompostirali da počnu, i one koj su imali loša iskustva sa kompostom da probaju opet.

Izvor: ratarstvo.net

PROČITAJTE:

Kompostiranje po kratkom postupku – Kako da za 30 dana proizvedete kompost

Kompostiranje – obogaćuje tlo i oslobađa nas otpada

Ni kompost ni stajnjak nisu HUMUS!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI