Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSvi se oduševe kada paunovi rašire svoj RASKOŠNI REP, a da li...

Svi se oduševe kada paunovi rašire svoj RASKOŠNI REP, a da li ste znali za šta im on ZAISTA SLUŽI?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najupečaljivija odlika pauna jeste njegov raskošan rep, a prema iznenađujućim razultatima novog istraživanja, on mu prvenstveno služi da se sakrije od predatora u divljini.

Iako nam možda djeluje logično da šareno perje privlači pažnju drugih životinja, stručnjaci kažu da prirodni neprijatelji ovog ljepotana, uključujući i velike mačke, nemaju receptore za boju koji su neophodni da bi uočili rep u prirodnom okruženju, navodi se u studiji, koja je pre zvaničnog objavljivanja opisana na bioRxiv.

Paunovo perje je ljudima upečatljivo zbog živih i jarkih boja, ali to ne važi za mnoge druge sisare, kao što su tigrovi i psi lutalice, koji love ove ptice, zato što oni imaju samo dvije vrste receptora osetljivih na boje (jedan za ultraljubičastu svjetlost), a ne tri, kao ljudi, ili četiri, kao većina ptica.

Zbog toga perje paunu omogućava da se udvara ženki, a da pri tom ne zapadne za oko predatorima.

Metodama multispektralnog snimanja i analize odbijanja svjetlosnih talasa, naučnici su proučavali kako paunov rep izgleda predatorima, a kako drugim paunovima.

– Ptice sa tetrahromatskim vidom vidjele su rep okružen vegetacijom, odnosno njegove bojke i kontraste između svjetlog i tamnog na isti način kao na ranije prikazano zrelo voće. Nasuprot tome, sisari predatori s dihromatskim vidom jedva su prepoznavali boje i kontrast između svjetlog i tamnog – pišu naučnici.

Izvor: blic.rs

PROČITAJTE:

Morka – Da li uzgajate ovu neobičnu pticu

Golub prodat za 1,6 miliona evra

Pijana vjeverica jer… 2020. /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI