Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da provjerte da li ste kupili orginalno sjeme /FOTO/

Kako da provjerte da li ste kupili orginalno sjeme /FOTO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svjedoci smo da se prethodnih godina pojavljuje sjeme nekih hibrida suncokreta kompanije Syngenta koje ne potiče od naše legalne proizvodnje, uvoza i distribucije, veće je u pitanju LAŽNO SJEME u FALSIFIKOVANIM VREĆAMA.

Najčešće se pojavljuje ne provjereno sjeme dva najprodavanija hibrida. NK KONDI i NK NEOMA

Zato nas ne čudi što se pojavila lažna kopija pakovanja ovih hibrida koja se prodaje na ilegalan način. To takođe znači da će osobe i/ili preduzeća koja budu umješana u trgovinu ovim lažnim sjemenom snositi odgovarajuću zakonsku odgovornost.

Pošto ne možemo da garantujemo za poreijklo i kvalitet sjemena koje se nalazi u ovim lažnim vrećama opremljenim lažnim sertifikatima o kvalitetu, ovim putem želimo da kupce našeg legalnog i jedino ispravnog sjemena zaštitimo od moguće štete.

Dobro obratite pažnju na navedene specifičnosti i razlike u detaljima između originalnog i lažnog pakovanja i sertifikata na pakovanju.

Na svakoj vreći suncokreta OBAVEZNO mora biti prisutna deklaracija na srpskom jeziku, kao i okrugli znak (stiker) Syngenta na dnu vreće. Pod svijetlom UV lampe na okruglom znaku se vidi tekst koji se ne vidi bez UV svjetla. Na lažnim vrećama nema teksta ni pod UV svjetlom.

Naglašavamo da svako sjeme koje se prodaje legalnim putem mora da prati odgovarajući račun. Radi dodatne  sigurnosti sačuvajte račun, kao i praznu vreću (ili je slikajte sa svih strana).

Sigurni smo da Vam je poznato da sjetva nepoznatog sjemena sa nepoznatom klijavošću i energijom i nepoznatim sredstvima upotrebljenim za tretiranje sjemena može prouzrokovati ogromne gubitke.

Syngenta ni na koji način ne može snositi odgovornost za kvalitet sjemena iz ovih lažnih pakovanja.

Izvor: Agropress

PROČITAJTE:

Najbolji način da sačuvate sjeme paradajza za sljedeću godinu

Kako ubrati i čuvati sjeme povrća i cvijeća?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI