Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKAKO DA PODIGNETE PLASTENIK SA MALO PARA?

KAKO DA PODIGNETE PLASTENIK SA MALO PARA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plastenik je odličan izbor za proizvođače koji imaju male površine obradivog zemljišta pa je gajenje povrća ili cvijeća odlična investicija.

Jedan plastenik površine 300 kvadrata omogućava da se već prve godine vrate uložena sredstva. Za proizvodnju povrća ili cvijeća u zaštićenom prostoru odlučuje se sve veći broj poljoprivrednika koji imaju ograničene kapacitete u površini zemljišta a često i nemaju sredstva za ulaganje u intenzivniju i masovniju proizvodnju. Zbog toga je njihov izbor podizanje plastenika (ili u skupljem slučaju staklenika) gdje se u zavisnosti od potražnje i momenta izlaska sa gotovim proizvodom može već u prvoj godini zaraditi toliko da ostane za ulaganje za podizanje još jednog.

Računica je prosta

  • Pozovite komšije i rođake na mobu da pomognu oko uređenja i pripreme zemljišta – mjesta gde će biti plastenik
  • Kopanje rupa za pričvršćivanje konstrukcija možete sami da obavite
  • Plastične cijevi možete da nabavite jako povoljno ili metalne cijevi i konstrukciju možete da nabavite na otpadu a i od sopstvenih zaliha ( pa i komšijskih ) jer mnogi po garažama i dvorištima čuvaju metalne šipke i žao im da ih bace
  • Folija za prekrvanje se može nabaviti povoljno ako se kupuje na kg
  • Konopac za vezivanje isto nije skup
  • Crijeva za navodnjavanje isto možete nabaviti po radnjama koje prodaju plastiku ili u poljoprivrednim apotekama gde možete da dobijete i popust na količinu.

Mnogi uspješni povrtari su tako i počeli od jednog pa danas imaju i na desetine velikih plastenika, jer posao obično jako dobro krene, pa je često pitanje gde je kraj u podizanju novih i novih i sledećih plastenika i tako u nedogled.

Pročitajte: Leptir plastenik: jeftin i praktičan

Zemljište na koje se podiže plastenik treba obradiđivati po istom principu kao i zemljište koje je na otvorenom. Prvenstveno bi trebalo da se uradi analiza zemljišta da bi se na osnovu toga priostupilo adekvatnom đubrenju. Za povrće je najbolje prethodno uzorati dobro zgoreli stajnjak i prilikom izgradnje potrebno je da se vodi računa o provetrenosti, navodnjavanju i dosta dobroj i čvrstoj konstrukciji koja će omogućiti otpornost na olujne udare vetrova ali i sneg koji tokom zime nekada zna da napada toliko da ako konstrukcija nije dovoljno jaka može da se sruši.

Plastenik je najbolje podići na ravnoj parceli ali je uslijed reljefa često to nemoguće pa se tolerišu i blagi usponi.

Imajte na umu da blizu bude izvor sa vodom radi navodnjavanja ali i prihrane biljaka. Još jedan važan momenat je, ukoliko riješite da se bavite rasdničkom proizvodnjom obavezno razmislite i o grijanju koje vam kasnije može omogućiti i ranu proizvodnju. Proizvodite ono što nema niko ili ga ima malo ili da budete na tržištu prvi kada niko nema jer takvi proizvodi imaju i do nekoliko puta veću cijenu pa  za kratko vrijeme vraćaju uloženo u grejanje i cijelu proizvodnju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI