Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSadnja ruža u proljeće - Detaljna uputstva sa fotografijama

Sadnja ruža u proljeće – Detaljna uputstva sa fotografijama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proces sadnje ruža može se uspješno obaviti i u proljeće, kada tlo postigne temperaturu od oko 10°C. Optimalno vrijeme za sadnju ruža obično dolazi krajem aprila ili u prvoj polovini maja.

Priprema tla za sadnju ruža

Prva faza pripreme uključuje temeljno iskopavanje tla i dodavanje odgovarajućeg đubriva. Preporučuje se dodavanje 1-1,5 kg komposta ili stajnjaka, kao i 1 kašika kompleksnog mineralnog đubriva za cvijeće, po svakom grmu. Ukoliko je tlo lagano, preporučuje se posipanje 30 g pepela ispod biljaka.

iskopavanje rupe za sadnju ruža
Foto: ogorod

Tehnika sadnje sadnica ruža

Kada je tlo pripremljeno, važno je pažljivo izabrati lokaciju i izvršiti ispravnu tehniku sadnje ruža. Rupa koja se iskopa treba biti dovoljno široka i duboka da korijen biljke može slobodno stati u nju.

Pročitajte: Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

Nakon što se sadnica pažljivo izvadi iz posude, korijenje treba ravnomjerno rasporediti, eventualno obnoviti rezove na korijenju (skratiti ih za 1-2 cm) i odrezati izdanke prema vrsti ruže. Niskorastuće ruže zahtijevaju ostavljanje grana sa 3-4 pupoljka, dok se kod penjačica grupe grane skraćuju na 30-35 cm, a u ostalim grupama ostavlja se 5-7 pupoljaka na izdancima.

natapanje korijena ruže

Nakon postavljanja sadnice u rupu, važno je pokriti je plodnom zemljom i pažljivo je sabiti kako bi se osiguralo dobro prianjanje uz tlo. Nakon zalijevanja, kada se zemlja slegne, preporučuje se malčiranje vlažnom zemljom, praveći nasip visok oko 15 cm. Ovo je ključno kako bi se pupoljci ruže zaštitili od ekstremnih vremenskih uslova.

sadnja ruža sadnja ružasadnja ružasadnja ruža

Naknadna njega

Kada se ruža ukorijeni, što obično traje oko 2 sedmice, i kada se na njoj pojave novi listovi, važno je ukloniti višak zemlje i lagano je nasuti piljevinom ili suvom zemljom radi dodatne stabilnosti.

S pravilnom pripremom tla i pažljivom sadnjom, vaše ruže će imati optimalne uslove za rast i razvoj, te će vam pružiti obilan i dugotrajan cvjetni užitak.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI