Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUdvostručite prinos povrća u bašti primjenom ove 3 tehnike sjetve/sadnje

Udvostručite prinos povrća u bašti primjenom ove 3 tehnike sjetve/sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Način na koji ćete sijati i saditi biljke može dosta da utiče na prinose, što je posebno važno povrtarima koji nemaju velike parcele. Postoji niz tehnika sjetve (sadnje) koje mogu da udvostruče ili utrostruče prinose povrća na jednom parceli u jednoj vegetacijskoj sezoni. Mi smo izdvojili tri metode za ovaj članak.

Berba i sadnja povrća

Jedna od najjednostavnijih tehnika je berba i sadnja. Čim stariji usjev završi svoju vegetaciju na isto mjesto se sadi rasad sljedećeg usjeva. To se radi onoliko puta koliko dozvoljava sezona. Osnovna ideja je da baštenske leje gotovo nikada ne budu prazne.

Na primjer, u proljeće se sadi povrće kome odgovara hladnije vrijeme, kao što je zelena salata ili rotkvica. Kada se ona ubere, doda se malo svježeg komposta u taj red i posadi se biljka koja voli toplo vrijeme, poput krastavca. Kada on donese plodove, mjesto se očisti i posije brokoli ili kelj za dodatnu berbu u jesen.

Savjet: Kako bi se skratilo vrijeme rasta biljaka na otvorenom, preporuka je da se, umjesto sjetve sjemena na otvorenom, počne ranije sa proizvodnjom rasada u zatvorenom prostoru (ili da se kupi gotov rasad).

Sukcesivna sjetva

Sukcesivno siajanje povrća je odlična tehnika za održavanje kontinuirane berbe određenih biljnih kultura. Umjesto da se sve posije odmah u proljeće, siju se manje količine sjemena u početku i sukcesivno se popunjava planirani dio bašte. U zavisnosti od vrste povrća sukcesivna sjetva može da se obavlja u intervalima od 7, 10, 14, 21 i 30 dana. Ova tehnika omogućava berbu tokom cijele sezone. Dobri usjevi za sukcesivnu sjetvu su zeleniš, mahunarke, šargarepa, rotkvica, cvekla, blitva, repa…

Savjet: Kako biste olakšali sebi primjenu ove tehnike, najbolje je da napravite kalendar (raspored) sjetve.

Udružena sadnja

Udružena sadnja je uparivanje biljaka koje su obostrano korisne vrste. Iako je udružena sadnja najpoznatija kao prirodan način za suzbijanje štetočina, poboljšanje oprašivanja itd., predstavlja i odlična način da se poveća produktivnost vrtnog prostora.

Ova tehnika zahtijeva iskustvo i pažljivo planiranje, jer se biljke sade gusto, a cilj je da ne smetaju jedna drugoj. Može da se izvede na nekoliko različitih načina.

Odabir usjeva s različitim rokovima zrenja

Metoda omogućava da sadite biljke jednu pored druge u isto vrijeme i da uberete jednu prije nego što je drugoj potreban prostor za rast.

Sadnja povrća s plitkim i dubokim korijenovim sistemom

Odabir biljaka na osnovu dužine korijena može da se spriječi da se takmiče za hranljive materije u zemlji. Uparujući biljke koje imaju korenje koje prodire u različite dubine zemljišta može da se poveća produktivnost povrtnjaka.

Udružen uzgoj visokih usjeva, penjačica i niskih usjeva

Dobar primjer su „tri sestre“: kukuruz šećerac, pasulj i tikva. Kukuruz daje pasulju potporu za penjanje, pasulj fiksira azot i poboljšava plodnost zemlje, a tikva suzbija korov i zadržava vlagu u tlu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI