Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLeptir plastenik: jeftin i praktičan

Leptir plastenik: jeftin i praktičan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

“Leptir” plastenici dizajnirani su kako bi omogućili najučinkovitije korištenje raspoloživog prostora. Njihova struktura olakšava njegu biljaka i omogućuje optimalno korištenje svjetlosti i prostora.

Osim toga, ovi plastenici su izdržljivi. Njihov dizajn može izdržati čak i teže uslove, uključujući i zimske snježne nanose.

Ventilacijski otvori u leptir plastenicima omogućuju jednostavno prozračivanje, što je ključno za održavanje optimalnih uslova rasta za biljke.

Nadalje, izgradnja leptir plastenika ne zahtijeva značajne financijske troškove ili veliko iskustvo u sličnim radovima.

Izgradnja leptir plastenika

Za izgradnju ovih plastenika najčešće se koristi drveni okvir ili metalne cijevi, ovisno o vještinama i resursima graditelja. Preporučuje se inpregnacija drvenih dijelova radi produženja vijeka trajanja.

Pročitajte: Dezinfekcija plastenika – Mjera koja će smanjiti bolesti u zaštićenom prostoru

Krov plastenika može biti prekriven polikarbonatom, polietilenskim folijom ili staklom, ovisno o potrebama i budžetu. Ovi materijali osiguravaju zaštitu biljaka od štetnih UV zraka.

Važno je odabrati odgovarajuće mjesto za plastenik, preferirajući lokaciju duž linije sjever-jug radi maksimalnog osvjetljenja.

Njega leptir plastenika

Staklenik leptira zahtijeva redovnu njegu kako bi se osigurala dugovječnost i uspješan uzgoj biljaka. Preporučuje se odvajanje različitih usjeva trakama plastične folije te redovito prozračivanje i zalijevanje.

Prije zime, važno je očistiti plastenik i provesti potrebno održavanje kako bi se spriječile štete od hladnoće i snijega.

Zaključak

Leptir plastenici ili staklenici pružaju praktično i ekonomično rješenje za uzgoj raznih usjeva. Njihova jednostavna konstrukcija i prednosti čine ih popularnim izborom među vrtlarima. Uz odgovarajuću njegu, leptir plastenici mogu osigurati obilan urod paradajza, paprika, patlidžana i drugih usjeva, što ih čini neprocjenjivim alatom u vrtlarskoj praksi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI