Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako biste dobili ukusan plod paradajza, uradite ovo obavezno!

Kako biste dobili ukusan plod paradajza, uradite ovo obavezno!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljka koju ćete pronaći u gotovo svakom povrtnjaku je paradajz. Relativno se lako uzgaja i daje velike, crvene, sočne plodove. Evo nekoliko dobrih savjeta koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz sadnje paradajza.

Vrsta

Uvijek je dobro pitati stručnjaka koja je vrsta paradajza najbolja za vaše uslove uzgoja. Na primjer, na otvorenom prostoru s puno sunca ili na balkonu. Samo zato što se određena sorta prodaje u svim rasadnicima, ne znači da će dobro rasti u svim uslovima.

Pročitajte: Pravilan način i vrijeme zalivanja paradajza za optimalan rast i razvoj

Sadnja paradajza

Bez obzira jesu li biljke kupljene ili ste ih sami posadili, uvijek ih ostavite jedan do tri dana prije sadnje. To omogućuje gornjem dijelu biljke da raste prema gore. Posadite korijen i polovinu biljke paradaza u tlo. Ovakav način sadnje ojačaće biljku.

Zaštita

Kako biste zaštitili biljke od vjetra, ogradite ih žicom dužine 5 metara na udaljenosti od oko 25 centimetara promjera od stabljike.

Stavite kantu vode između dvije stabljike, koje ćete probušiti s donje strane i sa strane. Stavite dno kante u zemlju, zatim je napunite vodom i đubrivom koje hrani tlo tako što curi kroz rupe.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI