Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKada jedete lubenicu, ne bacajte sjemenke

Kada jedete lubenicu, ne bacajte sjemenke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Količina minerala i vitamina u kriški lubenice koristan je prirodni lijek protiv umora te tjelesne i psihičke iscrpljenosti. U nastavku teksta pročitajte o koristima koje pružaju sjemenke od lubenice.

Lubenica je jedna od glavnih zvijezda ljeta. Gasi žeđ, osvježava, niskokaloričan je. Može osigurati neprocjenjiv unos vode, posebno za starije osobe. Razlikuje se od drugog povrćam svojom veličinom, težinom i sadržajem vode.

Lubenica je takođe izvrstan izvor antioksidativnih vitamina poput A i C, vitamina B skupine i minerala, posebice kalijuma, magnezijuma i fosfora. I ne samo to, ima i detoksikacijska i depurativna svojstva. Jasno je da je depurativna aktivnost lubenice usko povezana s njenom diuretičkom aktivnošću: stimulirajući diurezu, ona time potiče eliminaciju svih suvišnih otpadnih materija.

Količina minerala i vitamina u kriški lubenice koristan je prirodni lijek protiv umora te tjelesne i psihičke iscrpljenosti, koji nisu rijetki za vrijeme vrućina. Bogata kalijumom, lubenica se takođe preporučuje osobama koje se žale na poremećaje povezane s promjenama osmotskog pritiska, zadržavanjem vode i blage promjene u srčanom ritmu.

Pročitajte: Kora od lubenice – Zdrava hrana ili običan otpad?

Kad jedete lubenicu, ne bacajte sjemenke!

Kao što znamo, lubenica je jedno od najsvježijeg i najukusnijeg povrća. Mnogi od nas, međutim, imaju malo strpljenja sa sjemenkama koje bez puno razmišljanja ispljunemo, a to je krivo.

Pitate se zašto? Kao što je slučaj i sa sjemenkama suncokreta ili bundeve, glavna komponenta sjemenki lubenice su vlakna. Uzimanjem sjemenki lubenice čovjek može povećati svoj udio biljnih bjelančevina i dobrih masnoća, kao što preporučuje International Journal of Agronomy and Agricultural Research.

Zahvaljujući biljnim bjelančevinama, između ostalog, moguće je održavati mišićnu masu i unositi zdrave masnoće koje posjeduju sposobnost regulacije holesterola u krvi. Sjemenke lubenice takođe su važan izvor minerala, poput magnezijuma koji je idealan za sportiste jer sprječava grčeve u mišićima, a sadrže i cink koji pridonosi pravilnom funkcioniranju imunog sistema.

Pročitajte: Slatko od kore lubenice /RECEPT/

Međutim, čak i uz sve te dobre osobine, jasno je da su sjemenke lubenice teško probavljive, pa bi stoga trebalo ograničiti konzumaciju na malu šaku sedmično.

Alternativno, možete ih sačuvati tokom cijele godine sušenjem u rerni, što ih takođe čini probavljivijima. Osušene sjemenke lubenice izvrstan su dodatak svakoj salati, u rangu sa sjemenkama suncokreta i bundeve.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI