Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠta je potrebno da bi kivi uspijevao kod nas?

Šta je potrebno da bi kivi uspijevao kod nas?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog promjene klime u našim dvorištima i okućnicama sve je više egzotičnih vrsta. Jedna od njih je kivi, voćka porijeklom iz Kine, ali se uspješno uzgaja u različitim dijelovima svijeta, uključujući i neke dijelove Evrope.

Kivi zahtijeva specifične uslove za rast i optimalno uspijevanje. Najvažniji faktor je klima. Preferira umjerenu klimu sa toplim ljetima i blagim zimama. U Srbiji, kivi se obično gaji u oblastima sa blagom klimom, u južnim dijelovima zemlje, gdje su temperature tokom zime niže, a ljeta topla.

Takođe je važno da kivi bude posađen na mjestu koje je zaštićeno od jakih vjetrova, jer može biti osetljiv na vjetar. Treba imati na umu da kivi ima potrebu za puno sunčeve svjetlosti kako bi sazreo plodovi, pa je bitno osigurati dobru sunčanost u području gde se planira uzgoj.

Uzgoj kivija u kod nas može biti izazovan, ali nije nemoguć. Potrebno je pažljivo odabrati sortu kivija koja je prilagođena lokalnim uslovima i voditi računa o specifičnim zahtjevima ove voćke. Takođe je korisno konsultovati se sa lokalnim stručnjacima ili poljoprivrednicima koji imaju iskustva u uzgoju kivija.

Kod nas se kivi gaji samo u dvorištima, jer se niko ne usuđuje da podigne ozbiljnije zasade, zbog straha da se mogu prepoloviti uslijed jakih mrazeva. Inače, velika je prednost ove proizvodnje u činjenici da kiviju nije potrebna nikakva zaštita jer ga ne napadaju štetočine, a ni bolesti. Možemo svrstati u zdravu hranu i lako sertifikovati kao ogranski proizvod.

Plodovi ovih voćnih vrsta opravdano se nazivaju plodovima zdravlja, zbog visoke hranljive vrijednosti i jedinstvenog sadržaja vitamina C – od 200 do 300 miligrama u 100 grama ploda. Zbog toga se preporučuje konzumiranje ovog voća ujutru uz doručak. Kivi jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, štiti od kancera i raznih alergija i prehlada. Količina vitamina C u kiviju pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale i tako se naše tijelo štiti od mnogih bolesti, posebno od onih koje imaju veze sa starenjem. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje cijelog tijela.

Preporučuje se da ga upotrebljavaju osobe koje puše i unose dosta alkohola, dijabetičari, osobe sklonim alergijama i prehladama, trudnice, stare osobe, žene u menopauzi, osobe koje boluju od katarakte i osobe sa bolestima imunodeficijencije.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI