Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada vaditi crveni i bijeli luk i na šta posebno obratiti pažnju?

Kada vaditi crveni i bijeli luk i na šta posebno obratiti pažnju?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravi moment za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to zavisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uslova

Vađenje glavica ozimog crvenog i bijelog luka je uglavnom završena, a pred nama je berba jarih sorti. Ne treba žuriti, ali ne treba ni kasniti. Ranom berbom ćemo smanjiti akumulaciju hranjivih materija i njihovo preuzimanje iz zelenih listova.

Često vidimo povaljane zelene biljke lukova “zbog zrenja”, ali ovom mjerom samo prekidamo prirodan proces transporta hranivih materija, nakupljanje šećera i dozrijevanje ovojnih listova.

U slučaju da zakasnimo sa vađenjem glavica dolazi do raspadanja ovojnih listova. To je naročito izraženo u vlažnoj zemlji, u kišnom periodu.

Ne pravite oštećenja

Kod vađenja je najvažnije da odredimo optimalan termin i da ne oštećujemo glavice. Pravi moment za jare sorte je kad se zelena masa počne sušiti, a to zavisi od područja, sortne karakteristike, vremenskih uslova. Nadzemna masa se naginje prema tlu, vrat korijena se počinje sušiti, ovojni listovi postaju suhi i dobivaju karakterističnu boju.

Pročitajte: Luk počinje da žuti i suši se – Kako spasiti usjev?

Ako želite valjati biljke, možete to učiniti deset dana prije vađenja. Posao obavite po lijepom, vedrom, suhom i sunčanom danu. Spriječite oštećenje, jer je svaka rana mogući ulaz prouzrokovača truleži i drugih oboljenja i štetočina. Često se dešava da glavice crvenog luka doslovno iskoče iz zemlje ili “izađu”.

Prikratite korijen i nadzemni dio

Očistite ih i ostavite u sjeni da se prosuše, a tek onda uklonite suvišnu zelenu masu i korijen. Stablo se prikraćuje na najmanje 2 cm od vrha. U procesu sušenja kroz odsječeni dio isparava suvišna voda, a drška se spaja i zatvara prodor do sočnog tkiva. Korijen se skraćuje.

U oba slučaja prikraćivanje ne smije biti jako, jer bi tako otvorili unutrašnjost luka i on bi brzo propao. Obavite pregled. Sve što je oštećeno i sumnjivo, sa simptomima oboljenja, odvojite i što prije potrošite. Ostavite ih da se suše od jedne do dvije sedmice u hladovini.

Najbolje se čuvaju zrele, zdrave, dobro očišćene i osušene glavice na tamnom i prohladnom mjestu, piše agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI