Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRezidba breskve – Više roda, kraća rezidba

Rezidba breskve – Više roda, kraća rezidba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba breskve – Specifičnost breskve je u prenošenju nove vegetativne mase na vršne dijelove grana i to usljed nedovoljne svjetlosti ili zbog iznurenosti grančica. Najčešće izumiru one koje su u prethodnoj vegetaciji imale plodove. Izraženim konkurentskim odnosima među grančicama, uglavnom izumiru one manje razvijene grane.

Od primijenjenog načina zimske rezidbe u mladom uzrastu, zavisi i dužina trajanja mladalačke nerodnosti ( iako je ona kod breskve vrlo kratka), orezivanjem može se značajno produžiti, i to kada se od početka primjenjuje kratka rezidba, koja pospješuje razvoj ljetorasta.

Osnovno pravilo kog se valja pridržavati je da se breskva, u toku formiranja krune, duže orezuje, a kasnije se skraćuje. Ukoliko se stablo više opterećuje rodom, utoliko je i rezidba kraća. Osim toga, neophodno je da se ostavi i veći broj sekundarnih grana.

Ljetorastima iz prethodne vegetacije, ukoliko se ne orezuju, na donjem dijelu pupoljci ostaju nerazvijeni. Ukoliko su orezani na 4-5 pupoljaka iz svih će se razviti ljetorasti. U svakom konketnom slučaju trebalo bi prilagoditi rezidu, ali valja imati na umu da bujnija stabla se duže orezuju (Bulatović et.al. 97). Slično je i sa ljetorastima koji su pod oštrim uglom: oni koji su pod uglom od 45 stepeni pupoljci se razvijaju cijelom dužinom.

Pročitajte: Zimska rezidba voćaka za budući rod i rast

Pošto su rodni pupoljci kod breskve na jednogodišnjim grančicama, težnja je da se rezidbom postigne što više novih ljetorasta koji na sebi nose cvjetne pupoljke. Sa starošću stabla povećava se i količina vegetativne mase koju bi trebalo rezidbom ukloniti: na primjer kod stabala koje tek počinju da rađaju uklanja se od prošlogodišnje vegetacije 20-30 %, a kod onih od 10-12 godina može se ukloniti i do 70% mase.

Zato je važan i prirast grana u prethodnoj vegetaciji. U normalnim okolnostima breskve od 6 godina trebalo bi da imaju trećinu ljetorasta dužine 60-100 cm, dok starija stabla trećinu ljetorasta dužine 40-80 cm. Ukoliko je u prethodnoj vegetaciji prirast ispod ovih mera, potrebna je kraća rezidba radi obnove vegetativne mase i obrnuto.

Rezidba breskve

Kod mladih stabala prvo se izaberu produžnice osnovnih grana. Ovi ljetorasti se rijetko prekraćuju, osim ako se sprečava izduživanje osnovnih grana u visinu. Tada se ostavlja jedna prevremena grančica, koja se razvija u polje, radi ravnomjernije raspodjele hranljivih materija, koje su pojačane ka vrhovima osnovnih grana. Ispod prekraćene grane trebalo bi na 15-20 cm ukloniti sve ljetoraste. Ovakvim načinom regulišu se i produžnice sekundarnih grana.

Kod duge rezidbe breskve, rezidba na rod se sastoji u odabiranju mješovitih rodnih grančica koje se ne orezuju (osim ako su oštećene), a trebalo bi da su raspoređene 20-30 cm jedna od druge. Grančice koje su prethodno donijele rod, a imaju u osnovi zamijenu, sasvim se uklanjaju, ako nemaju zamijenu prekraćuju se na nekoliko pupoljaka. Ovaj način se prepoučuje za bolji kvalitet plodova, duže iskorišćavanje zasada, visoke prinose i sl., ali samo gdje su povoljni zemljišni uslovi (plodnost uz navodnjavanje).

Pročitajte: Zimska rezidba krušaka – Preduslov za postizanje dobrih prinosa

Kod kratke rezidbe stabla za rod orezuju se prekraćivanjem rodnih grančica, ali tako što pored rodne grančice ostavlja se i njena zamijena, da bi se naredne godine obezbijedio dovoljan broj novih ljetorasta, koji se ostavljaju za rod. Nastoji se da se ostavljaju ljetorasti za rod bliže osnovnih grana.

Oni se orezuju na 8-15 pupoljaka, zavisno od vitalnosti stabla, sorte i željenog prinosa. Odmah u blizini ovog ljetorasta, donji ljetorast se orezuje radi zamijene 2-3 pupoljka, a gornji na 8- 15 pupoljaka. Naredne godine se sasvim uklanja grančica koja je prethodne godine donijela rod. Ovo je prilično jednostavna rezidba, prikladnija je za starija stabla, manje vitalna, kao i za manje povoljne uslove ishrane i vlažnosti zemljišta.

Važno je naglasiti, da sorte breskve kod kojih su cvjetni pupoljci pri vrhu rodne grančice, nikako kratko orezivati, odnosno, rodne grančice se ne prekraćuju.

Mr Branko Tanasković, PSSS Čačak

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Čaj od listova višnje

Čaj od listova višnje + pivo: Super-zdrav RECEPT

Višnja spada u kategoriju superzdrave hrane. Bogata je vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima, tako da sočne plodove možemo...