Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeU borbi s vrućinom biljkama će pomoći i ovaj zahvat

U borbi s vrućinom biljkama će pomoći i ovaj zahvat

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi vaše balkonsko ili vrtno cvijeće uspješno napredovalo i uvijek iznova cvjetalo, potrebno je, osim pravilnog pozicioniranja i zalijevanja, redovno odstranjivati požutile i suve listove, kao i cvjetove, dok je kod nekih vrsta potrebno ne samo odstranjivanje nego i orezivanje.

To će ih učiniti još ljepšima i bujnijima jer će tako slabije grančice moći više rasti i ojačati se. Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se i u proljeće, ali kod nekih je to potrebno činiti i dalje, tokom ljeta i jeseni. Orezivanje se može koristiti i u svrhu da se spriječi daljnji rast biljke ili da se jednostavno smanji njen volumen na željeni. Tada je potrebno odstranjivati deblje grane i to što bliže tlu, samo pazite da to ne činite u danima kada su visoke dnevne temperature te svakako to radite rano ujutro ili naveče.

HIBISKUS

Bujniji grm hibiskusa kao i brojnost cvjetova povećaće se odstranjivanjem vrhova uvenulih izdanaka, ali i rezanjem.

Pročitajte: Za bolje cvjetanje i rast dodajte ASPIRIN u vodu za zalivanje biljaka

PETUNIJE

Imaju dosta osjetljive cvjetove koji su skloni sušenju, naročito ako im uslovi poput redovnog zalijevanja ili sunčane pozicije nisu zadovoljeni. Odstranjujte redovno suve cvjetove, kako bi mogli izrasti novi te makayama slobodno oblikujte dužinu grana. Naročito je potrebno odrezati one grane koje nemaju cvjetova – izrašće nove s novim izdancima. Požutili i suvi listovi kao i slabo cvjetanje može biti znak da cvijet treba ne samo više vode, nego i redovitiju prihranu.

LAVANDA

Svaki put kad procvjetaju novi cvjetovi, slobodno ih odrežite (otprilike na trećinu) i stavite na sušenje. Zatim ih upotrijebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mjestu odrezanih cvjetova narast će vrlo brzo novi.

Pročitajte: Zalivanje sobnih biljaka – Na ovaj način ih nećete uništiti!

 PELARGONIJE

Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proljeće, a tokom ljeta je potrebno uklanjati samo uvele i osušene grane i cvjetove. Ako vam se događa da listovi često žute, moguće je da cvijet previše zalijevate ili da umjesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvjetove li listove.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI