Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBiljke koje mogu preživjeti i u najmračnijim prostorijama

Biljke koje mogu preživjeti i u najmračnijim prostorijama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada birate biljku, dobro se informišite o tome koji su uslovi za održavanje potrebni i možete li ih ispuniti. One mogu privući lijepim izgledom, ali to ništa ne vrijedi ako propadnu jer ih ne možete uzdržavati. Ove biljke su lijepe, a ne treba im puno svjetlosti.

1. Gospin vlasak

To je lijepa i nježna paprat s fino razgranatim lišćem koja se uzgaja kao sobno cvijeće. Bolje uspijeva zimi, ako je ne držite u grijanoj prostoriji. Dovoljna joj je temperatura od 10 stepeni pa naviše. Treba je prskati jednom dnevno, a pomoći će i zdjelica s vodom koju ćete staviti u cvjetnjak.

2. Kraljevska begonija

Ima lijepe listove u bojama od ružičaste do zagasitocrvene, zelene i zagasitosmeđe. Voli sjenovita mjesta, a treba da bude okrenuta sjeveru. Smije biti u prostoriji do 15 stepeni Celzijusovih. U vrijeme rasta i razvoja, biljku zalijevajte obilnije, a kasnije smanjite zalijevanje. Vlažite vazduh oko nje i pazite da kapljice ne padnu na listove.

3. Menta

Menta inače raste u vlažnim, ali zasjenjenim prostorima, poput jezera i rijeka. Mogu rasti u različitim uslovima pa će lako uspjeti i kod kuće. Kako ne bi uvenula, zalijevajte je najmanje jednom dnevno. Za vrijeme najvećih ljetnih vrućina, čak i dvaput na dan.  Osim što lijepo izgleda, može biti i veoma korisna. Koristite je kao začin, a od nje možete praviti i čaj. Isto tako, ima specifični miris mentola koji djeluje osvježavajuće i umirujuće.

4. Švedski bršljan

On u suštini nije vrsta bršljana, iako se tako zove. To je brzorastuća biljka koja dobro funkcioniše u visećim posudama. Mnogi je smatraju odličnom biljkom za početnike jer uspijeva u različitim vrstama tla, s neredovnim zalijevanjem, te u raznim svjetlosnim uslovima. Može preživjeti u djelimičnoj sjeni, a voli i ambijentalno svjetlo.

5. Mahovina

One su jedne od najstarijih kopnenih biljaka koje žive u našem vremenu. Za ugodan život im treba vlaga i malo svjetla. Prekrasno izgledaju u okrugloj vazi ili zdjeli.

 

Izvor: 24sata.hr

PROČITAJTE:

Frezija: Sadi se u jesen za opojan miris u proljeće

Ne presađujte ih! – Evo kako da preusmjerite sunce do biljaka

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI