Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoPašalić: Zagarantovana cijena od 3,9 KM za kilogram žive vage

Pašalić: Zagarantovana cijena od 3,9 KM za kilogram žive vage

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrlo je uznemirujuća činjenica da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz Evropske unije. Nakon Hong Konga i Gane, BiH je treća i uvozimo oko 36.000 tona, dok ostalih balkanskih zemalja nema ni u prvih 15, istaknuo je na sjednici Vlade RS ministar poljoprivrede Boris Pašalić.

Kako smo pisali, Vlada RS prihvatila je na jučerašnjoj, 44. sjednici, održanoj u Banjaluci, Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg mesa u Republici Srpskoj kada je potvrđeno da će izdvojiti 2.000.000 KM za interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi u RS, s ciljem zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, rekao je da će ova mjera biti realizovana do kraja januara 2020. godine, stoji u saopštenju na stranicama Vlade RS.

Zagarantovana cijena je 3,9 KM po kilogramu

Ova mjera važi samo za privredne subjekte i proizvođ​ače iz Republike Srpske. Dakle, privredni subjekti koji otkupe junad, zakolju ili dalje trguju sa njom prema afričkim zemljama, će imati određeni podsticaj po kilogramu žive vage“, istakao je resorni ministar i dodao da je zagarantovana cijena prema proizvođačima 3,9KM po kilogramu žive vage.

Ministar Pašalić objasnio je da je proizvodnja junećeg mesa u RS u prethodne četiri godine gotovo udvostručena.

U stajama 7.000 junadi spremnih za isporuku

Taj rast proizvodnje junetine je bio motivisan dobrim trgovinskim ugovorima sa Turskom, međutim, ove godine je taj aranžman izostao. Osim određenih sporazuma nemamo realizaciju tog ugovora“, rekao je ministar Pašalić.

Ministar poljoprivrede naglasio je da se u stajama trenutno nalazi preko 7.000 junadi, spremnih za isporuku, koje domaći proizvođači ne mogu prodati na domaćem tržištu.

BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz EU

Takođe, vrlo je uznemirujuća činjenica da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz Evropske unije. Nakon Hong Konga i Gane, BiH je treća i uvozimo oko 36.000 tona, dok ostalih balkanskih zemalja nema ni u prvih 15. To je zaista nešto čime se perspektivno moramo ozbiljnije baviti“, istakao je ministar dodajući da je saradnja sa ministrom spoljne trgovine i ekononomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem bila dobra.

Zaista smo se dobro razumjeli, ne mogu reći nijednu lošu riječ, ali osim razgovora i zaključaka, nema realizacije ni ugovora sa Turskom, niti mjera koji mogu proizaći iz Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju BiH, a koje se odnose na eventualne barijere ili mjere u vezi ograničenja uvoza tih proizvoda iz drugih zemalja“, naglasio je ​ Pašalić.

Ministar poljoprivrede pojasnio je da postoji razrađen mehanizam kroz ovaj Zakon.

Pašalić: Potrebna nam je odlučnost

Ovaj mehanizam se stidljivo koristi. Još nismo pokazali potrebnu odlučnost, kao neke druge zemlje u okruženju, da aktiviramo te mjere i u prvi plan stavimo interese naših poljoprivrednih proizvođača, a u drugi plan interese trgovaca i poljoprivrednih proizvođača u drugim zemljama“, poručio je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, postoji najava da bi mogao krenuti izvoz junadi za Tursku.

Ako se ne desi, mi procjenjujemo da bismo u ovom dvomjesečnom periodu mogli polako da smanjujemo pritisak i tako pomognemo našim proizvođačima“, zaključio je ministar poljoprivrede.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI