Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img

Kako zaštititi ruže preko zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako zaštiti ruže tokom zimskog perioda je bilo i ostalo pitanje koje je nezaobilazno u gajenju ovih divnih cvjetova.

Pred nastupanje jačih mrazeva u našem podneblju potrebno je ruže zaštititi radi prezimljavanja.

Zaštitu je najbolje vršiti zagrtanjem, ili pokrivanjem ruža. Najbolji materijal za te svrhe je zemlja, listovi, rogozi, iglice četinara, treset idr.

Kod nas se najčešće koristi zagrtanje.

Zagrtanje treba da se izvrši u jesen (najolje vrijeme je posle prvog mraza), kada vegetacija potpuno prestaje.

Zagrtanje se vrši motikom i to tako što se oko bokora napravi humka visine 15-20 cm. Dobro je posle toga na humku nabaciti sloj od oko 5 cm stajnjaka, slame ili lišća. Ovaj način zaštite na čajevke i poliante dok puztavice ne treba štititi tokom zime.

Zaštita RUŽA od BOLESTI!

Zaštita stablašica je nešto teža. Stablo puzavice treba da se savije. O pravcu njegovog savijanja treba voditi računa još prilikom sadnje. Prethodno sa stabla treba ukloniti sve slabo odrvenele dijelove pa u blagom luku saviti stablo i zagrnuti zemljom ili nekim drugim materijalom. Pri ovome se mora znati da se zagrtanje ne smije vršiti u unaprijed pripremljenu rupu, nego se to čini na samoj površini.

Zaštita ruža tokom zime je, kao što se može vidjeti, jednostavan posao samo je potrebno uraditi ga pravovremeno jer u slučaju da se uradi ranije biljka će početi da se razvija dalje jer sa njenog stanovišta, zemlja oko nje se ugrijala što znači da je stiglo proljeće.

Izmrzavanje je u ovom slučaju neizbježno i posljedice su iste kao da se žbun smrzavao cijelu zimu.

Izvor: ratarstvo.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI