Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJesenje prskanje voćnjaka: Mjere za očuvanje zdravlja voća

Jesenje prskanje voćnjaka: Mjere za očuvanje zdravlja voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S završetkom berbe plodova, dolazi vrijeme da se posvetimo važnim agrotehničkim mjerama u voćnjaku. Nakon berbe, voćnjaci zahtijevaju poseban tretman kako bi se spriječila infekcija patogenima koji prezimljavaju. Ove mjere ne samo da pripremaju biljke za zimu već i smanjuju potencijal infekcije za narednu sezonu. 

Higijena u voćnjaku

Jesenje radove u voćnjaku treba započeti održavanjem higijene. To uključuje sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova i uklanjanje starih, suvih i polomljenih grana. Ove mjere su ključne jer sprječavaju prezimljavanje patogena i štetnika.

Jesenje “plavo” prskanje

Važan korak u očuvanju zdravlja voćnjaka je jesenje zaštitno prskanje, poznato i kao zimsko ili plavo prskanje. Ovaj tretman se provodi kada voće dostigne fazu od 70% opalog lišća. U ovom periodu, koriste se preparati na bazi bakra koji su izuzetno učinkoviti u suzbijanju različitih bolesti.

Jedan od preparata koje preporučuje Agrimatco je Champ DP. Ovaj kontaktni, preventivni fungicid i baktericid sadrži bakar-hidroksid kao aktivnu materiju. Prednosti bakar-hidroksida u odnosu na druge bakarne soli uključuju bolju efikasnost, manju dozu preparata i veću stabilnost na spiranje kišom.

Maksimalni broj tretmana Champ DP preparatom u toku godine na istoj površini iznosi četiri puta. Ovaj preparat se ne smije miješati sa sredstvima za zaštitu biljaka ekstremno brze reakcije, insekticidima kisele reakcije (heptenofos, dihlorvos, dimetoat), klacijum polisulfidom i uljanim formulacijama.

Champ DP takođe ima specifične doze primjene za suzbijanje plamenjače u vinovoj lozi, krompiru, paradajzu i bakterioze u paprici.

Ovitex – Insekticid za sve voćne kulture

Osim zaštite od bolesti, važno je suzbiti i insekte. Ovitex, takođe preporučen od strane stručnjaka iz kompatinije Agrimatco, je insekticid i akaricid namijenjen suzbijanju štetnih insekata i grinja u voćarstvu i ukrasnom bilju. Sadrži parafinsko ulje kao aktivnu materiju i efikasan je u suzbijanju štetočina na citrusima, jabukama, kruškama i drugim voćkama.

U zaključku, pravilna primjena agrotehničkih mjera, uz korištenje visokokvalitetnih preparata poput Champ DP i Ovitex, ključna je za očuvanje zdravlja voćnjaka i postizanje visokih prinosa u narednoj sezoni. Agrimatco kao generalni zastupnik osigurava pristup vrhunskim proizvodima za zaštitu bilja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI