Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIzbjegnite greške - Ovako se pravilno brine o sobnim biljkama tokom zime

Izbjegnite greške – Ovako se pravilno brine o sobnim biljkama tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zimi često griješimo misleći da bilje ne treba vodu pa često uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu trunuti zbog prevelike količine vode.

Sobno bilje s odlaskom zime obično počinje pokazivati svoje “boljke”. Što i ne začuđuje s obzirom na to da zimu takve biljke provedu na, za njih, previsokim temperaturama i s premalo vazduha i svjetla.

Sve to zavisi od specifičnosti biljne vrste i bilo bi dobro, ako ste uzgajivač početnik, edukujte se o uslovima koje biljka koju ste nabavili da vam uljepša prostor voli. Fikus je, npr., jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, no zimi ovoj biljci često otpadaju listovi. Razlog tome je premalo svjetla. Na zimske uslove posebno su osjetljivi fikusi prošaranog lišća.

Begonija, još jedna od omiljenih sobnih biljaka takođe ne voli tamna mjesta, a pupovi će joj otpadati i ako je često premještate.

Dracena je pak biljka kojumnogi biraju zato što je prilično otporna, međutim, ona najčešće ugine zimi, i to zbog previše zalijevanja. Zbog zanimljiva lišća i neodoljiva cvjeta vjeran je sustanar u mnogim domovima i afrička ljubičica, no s njom jednostavno morate znati. Mora je se uvijek zalijevati u tanjurić, nikada odozgo, a nakon 30 minuta promijenite joj podmetač jer, uzme li previše vode, korijen joj počne trunuti. Ako primijetite da se počela “gasiti”, stavite u podložak šljunak i pustite je da se isuši. Ova biljka voli puno svjetla, ali nikako ne direktnog. Živite li u stanu i imate li jelu u tegli, pripremite se na pojačano opadanje listova. Razlog tome su suv zrak i suv kompost. Obvezno je prihranjujte i pokušajte prostoriju u kojoj je biljka što češće provjetravati.

Pročitajte: Četiri vrijedna TRIKA za sobne biljke: Ne dozvolite da UVENU tokom jeseni i zime

Pametno birajte hraniva

Pri izboru hraniva potrebno je voditi računa da je koncentracija azota manja i udio mikroelemenata te fosfora i kalijuma veći. Na taj se način biljku fiziološki priprema za zimu. Zavisno od vrste biljaka koje uzgajamo preporučljivo je za prihranu koristiti organska folijarna đubriva na bazi organske materije, ekstrakta algi i aminokiselina.

Osigurajte dovoljno svjetla

Postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primijetite sjenu, biljci je pretamno. U tom slučaju, obavezno je premjestite na svjetlije mjesto, ali pazite da nije izloženo promaji. Upravo je promaja najveći neprijatelj sobnom bilju u hladnom razdoblju.

Povećajte vlažnost vazduha

U grijanim prostorima u većini slučajeva vazduh je suv, dakle vlažnost ispod 50 posto, što nepovoljno djeluje na biljke. Bilo bi poželjno nabaviti vlagomjer te na taj način kontrolirati vlažnost zraka. Najlakša metoda je prskanje biljka po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tokom godine.

Dozirajte vodu

Valja voditi brigu i o zalijevanju, a od izuzetne je važnosti da zalijevanje doziramo. Moramo uzeti u obzir da su biljke izložene manjoj količini sunca, a kako su biljke u laganoj fazi mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan stoga je potrebno smanjiti količinu vode u odnosu na zalijevanje tokom ljeta.

Pročitajte: Ove sobne biljke ne uspijevaju zajedno – Evo zašto bi trebalo da ih razdvojite

Grupirajte ih pažljivo

Obavezno vodite računa o količini biljaka koje držite u prostorima gdje boravite ili spavate zbog procesa disimilacije tokom noći. Većina ljudi pretjera s količinom biljaka u malom prostoru, a to može biti kontraproduktivno. U spavaćoj sobi je bolje ne držati biljke.

Prilagodba na nove uslove

Promjena temperature vani i godišnjeg doba jače utiču na pojedine biljke. Npr., neke biljke znaju reagovati odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žuti. U takvim slučajevima potrebno je eliminisati pojavu štetnika i biljkama prepustiti da odrade proces prilagodbe.

Zaštitite ih

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujete li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, npr., umotovanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati u zimsko doba.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI