Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajveća greška koju mnogi prave prilikom unošenja biljaka u kuću

Najveća greška koju mnogi prave prilikom unošenja biljaka u kuću

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako se čini kao bezazlena greška, može uništiti druge biljke i vaš dom napuniti raznim insektima i štetočinama.

Kako se godišnja doba mijenjaju, tako se mijenjaju i potrebe naših biljaka. Naravno, jedan ključni korak u njezi biljaka kada dođe hladnije vrijeme je vraćanje određenih biljaka unutra ako su se cijelo ljeto grijale na suncu , ali je li to sve? Portal Mindbodygreen otkrio je najbolje savjete stručnjaka za brigu o biljkama prilikom dolaska hladnijeg vremena.

Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stepeni Celzijusa, rekla je stručnjakinja za vrtlarstvo Lindsay Pangborn. “Većina biljaka preferira temperature iznad 15 stepeni, stoga imajte na umu prognozu ako planirate svoje biljke držati na otvorenom tijekom jeseni”, dodaje ona.

Pročitajte: Kako da sobne biljke opstanu u toku sezone grijanja

Kada dođe vrijeme da unesete svoje biljke, stručnjakinja Maria Failla kaže da je najveća greška koju treba izbjegavati pregledati biljke da li na njima ima štetočina.

“Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća”, napominje Maria, dodajući da pažljivo pregledate stabljike i tlo te uklonite mrtvo i trulo lišće gdje se životinje vole sakriti. Ako primijetite nekoliko insekata, nježno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, organski insekticidni sprej može se koristiti za suzbijanje štetočina.

Pročitajte: Biljke koje možemo gajiti na terasama i tokom mrazeva

Nakon što su vaše biljke lijepe i čiste, još uvijek nije loša ideja da ih za svaki slučaj držite neko vrijeme dalje od drugih biljaka. Ovaj savjet dolazi od Faille, koja čeka nekoliko nedjelja da prati štetočine na biljkama prije nego što ih dovede blizu svojih drugih biljaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI