Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteJesenje oranje je veoma važno - Evo koje su njegove prednosti

Jesenje oranje je veoma važno – Evo koje su njegove prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prednosti jesenjeg oranja su, između ostalog, veće nakupljanje i čuvanje zimske vlage i povoljan toplotni i vazdušni režim zemljišta.

Koji su osnovni razlozi preporučivanja oranja u jesen i koje su prednosti u odnosu na proljećnu obradu? Prije svega, treba jasno odvojiti jesenje oranje parcela poslije strnina, u odnosu na oranje parcela na kojima su bile okopavine (kukuruz, suncokret ..), ističe Jorgovanka Vlajkovac, dipl. inž. poljoprivrede PSSS Požarevac.

Parcele na kojima je izvršeno ljuštenje strništa daleko su lakše za obradu u jesen jer su rastresitije i povoljnije vlažnosti od onih na kojima ljuštenje strništa nije.

Pročitajte: Značaj jesenje osnovne obrade zemljišta

Okopavine generalno ostavljaju za sobom zemljište u boljem stanju: pod okopavinama zemljište se uglavnom, ako postoji, đubri stajnjakom, pa je ono povoljnije strukture; u toku gajenja okopavina obavlja se međuredna obrada, njiva je čistija jer se štiti od korova itd.

Prednosti jesenjeg oranja

Koje su glavne prednosti što ranijeg jesenjeg oranja, podsjeća Vlajkovac.

  • veće nakupljanje i čuvanje zimske vlage jer su zimske rezerve stalan izvor vlage u zemljištu, a naročito ako su “vlage sastavljene” (zimska rezerva sa padavinama tokom vegetacije);
  • pri jesenjem oranju gornji sloj zemljišta, sa unijetim NPK mineralnim đubrivom, se prevrće i baca na dno brazde, kako bi đubrivo došlo u zonu korijenovog sistema a zemljište da se odmori i regeneriše, a donji sloj koji je sačuvan od gaženja, sa povećanim sadržajem hranljivih elemenata, baca se na površinu;
  • sjemena korova se jesenjim oranjem premještaju na veću dubinu sa koje ne mogu da klijaju u proljeće;
  • tokom zime, pod dejstvom niskih temperatura stvara se fina mrvičasta struktura, koja olakšava pripremu zemljišta u proleće, i omogućava pravovremenu sjetvu;
  • mrvičasta struktura uslovljava i povoljan toplotni i vazdušni režim zemljišta, što omogućava brzo i ujednačeno nicanje usjeva.

Pročitajte: Zimsko oranje je mjera borbe protiv korova i štetočina

Vlajkovac dodaje da je važno napomenuti da je poželjno poslije jesenjeg dubokog oranja grubo zatvoriti brazde tanjiračom da bi se smanjila površina zemljišta za izmrzavanje, koje će onda biti ravnomernije da bi se spriječilo zadržavanje vode u depresijama i da bi zemljište bilo ravnije, čime će se još olakšati proljećna fina priprema za sjetvu jarih kultura, naročito onih koje se siju u rano proljeće (jara žita, lucerka i dr.).

“Nijedna njivska površina, nezauzeta s jeseni usjevima, ne treba da dočeka proljeće u neoranom stanju” (dr Todorović,).

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI